Цената на дървата за огрев в община Трън скочи с около 50 %, тъй като транспортът и трудът на дърварите са се оскъпили

Цената на дървата за огрев в Трънско значително се е увеличила, сигнализираха трънчани до Zapadno.com.

В разгара на летния сезон, когато обичайно хората се снабдяват с дърва за огрев, цената за кубик се е покачила значително от миналогодишната. От години практиката в община Трън е да се осигуряват дърва за огрев за местното население, добити в общинските горски територии. Тези горски територии се управляват от създаденото в края на 2008 година общинско предприятие “Трънска гора”. Частни фирми, които желаят да добиват дървесина от общинските гори в Трънско, получават разрешение за това от общинското предприятие. Местното население е с приоритет при осигуряване на дърва за огрев от горите на Община Трън. Едно домакинство в пограничната община може да закупи до 10 пространствени кубически метра дърва, добити от общинските гори.

Въпреки че на 30 юни 2022 година Общинският съвет на Трън прие решение за актуализиране на началните цени на дървесината, директорът на местното предприятие “Трънска гора” инженер Даниела Петкова съобщи пред наш репортер, че цената на дървата, които се добиват от горските територии на Община Трън не е променена и е като миналогодишната.

През месец юни кметът на общината предложи увеличение на цената на дървата за горене. Промяната беше гласувана и приета от местния парламент, с което плътен кубически метър бук за горене се вдигна от 45 лева на 49 лева без ДДС или близо 59 лева с ДДС. Цената на дъба за горене скочи до 66 лева с ДДС за плътен кубик. Прочетете още по темата в публикацията: Очаква се покачване на началните цени на дървесината в Трънско, която се добива от общинските горски територии.

Все пак уверението на директора на „Трънска гора“ звучи така: „Ако има някаква промяна, тя ще дойде от транспорта, защото фирмите, които превозват – знаете каква е ситуацията в момента с нафтата. И разлика ще има реално, но не е от нас. Нашата цена е непроменена“. Тарифата, за които тя обобщава се отнася не за плътен, а за пространствен кубически метър дърва. Прогнозата е, че масовото гориво за предстоящия отоплителен сезон ще се увеличи с близо 50 процента повече спрямо досегашните цени. „Миналата година цената беше 640 лева за 10 кубика. Тази година най-вероятно ще стигне до 90 лева за кубик, защото транспортът е много голям. Вдигнаха цената на самия добив – на работниците, защото и те искат пари. Всичко е по-скъпо, инфлацията е голяма”, каза още директорът на предприятието и отново отбеляза, че цената за добив на дървесина от общинските гори е непроменена.

Няколко частни фирми обслужват населението на Трънско с дърва за огрев, добити от общинските гори. Сред фирмите, на които местното население разчита, е и трънската фирма “Румасия-2005”, която обслужва град Трън и района на селата Долна Мелна, Горна Мелна и Лева река. Управителят на фирмата Асен Асенов потвърди, че цената на дървата за огрев за населението се е увеличила с около 30 лева. “Тя се е вдигнала цената, както всичко в държавата. Хората, които работят, вече работят на други цени, а не на тези от миналата година. Товарачи, резачи, шофьори – всичко е нагоре”, каза Асен Асенов. В момента цената за един кубик е 90 лева, а миналата година е била по-ниска – около 65 лева. Противно на повишението на цените, има желаещи да си закупят дърва за огрев. Доставянето на дърва за огрев от трънската фирма е стартирало миналата седмица.

Виж също...

Loading...