Брезнишките огнеборци посрещнаха директора на пожарните в България, колеги и официални гости на храмов празник – СНИМКИ

Служители на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник посрещнаха колеги от област Перник за храмовия празник на параклис “Свети Пророк Илия”, който се отбелязва на Илинден, предаде репортер на Zapadno.com.

Параклисът се намира в двора на брезнишката противопожарна команда и е изграден през 2002 година. Той е един от малкото в страната, които се намират на територията на звено към Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. Преди 20 години освещаването на параклиса е било извършено на 2 август, когато е Илинден по стар стил, спомни си Боби от пожарната служба.

Около обяд пред параклиса духовници направиха водосвет и освещаване на курбан. Тази година за гостите на храмовия празник са приготвени два курбана – един с боб и един с месо от овца. Приготвянето им е започнало още през вчерашния ден и под зоркия поглед на 6 – 7 служители на службата. Курбанът ще стигне да нахрани близо 100 човека. По традиция от 20 години насам той се приготвя от огнеборците.

Сред гостите на празника бяха директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Николай Николов, директорът на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник комисар Борис Борисов, заместник-кметът на община Брезник Иван Бъчваров, кметът на община Земен Димитър Сотиров и настоящи и бивши служители на противопожарните звена в региона. Домакините посрещнаха гостите и с подредени шатри, маси, пейки, столове, скара и охлаждащи напитки.

Разгледайте снимки от отбелязването на храмовия празник в двора на брезнишката противопожарна служба:

Виж също...

Loading...