Археологическите открития в Трънско ще продължат: Отпускат се 31 хиляди лева за нови разкопки на некропола в село Врабча

Министерство на културата ще отпусне 30 996 лева за финансиране на археологически разкопки на територията на община Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Преди дни културното ведомство оповести резултатите от проведената сесия за финансиране на проекти за теренни археологически проучвания и теренна консервация за 2022 година. Сред одобрените проекти е този за продължаване на разкопките на могилния некропол от ранната желязна епоха в махала “Маниш” в трънското село Врабча. Ръководител на проекта е археологът от Регионален исторически музей-Перник Филип Михайлов. Проектът е получил средна оценка 48,3750 от междуведомствена комисия, оценявала постъпилите в министерството проекти.

Проучвателните дейности по древния некропол в трънското село Врабча стартираха през 2019 година. Той датира от периода на ранната желязна епоха. През месец февруари тази година в централната зала на Националния археологически институт с музей в София беше открита изложбата “Българска археология 2021”, в която е включен и некрополът в Трънско. Експозицията все още може да бъде разгледана.

Кадър: “Върхът на върховете или… Място на герои”, Moni ART студио

Виж също...

Loading...