Пожарникар № 1 в България: Дворът на брезнишката пожарна се оказа най-подходящ за изграждане на параклис в област Перник

През 2022 година се навършват 20 години от изграждането на параклиса “Свети Пророк Илия” в двора на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник. На 20 юли, когато се чества Илинден и професионалния празник на огнеборците, в брезнишката пожарна служба се състоя традиционен храмов празник на параклиса. Сред официалните гости бе и директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Николай Николов, предаде репортер на Zapadno.com.

Почти няма честване на храмов празник на параклиса, носещ името на светеца Илия, на което да не присъства комисар Николай Николов. Той е свързан с пожарните служби в област Перник, тъй като професионалния му път започва тук. При посещението му в службата в Брезник той чувства сантимент. “Сантиментът е свързан с това, че аз съм служител на пернишката пожарна. Историята на професионалния ми път тръгва оттук. Аз съм част от хората, които започнаха градежа на този храм. Тогава бях директор на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. Аз бяха част от инициативния комитет, който започна изграждането на този храм”, сподели комисар Николов пред Zapadno.com. Пожарникар № 1 може трудно да каже откъде точно е дошла идеята за изграждането на параклиса в пожарната в Брезник. “Може би, Бог да го прости, Негово Светейшество Максим, когато освещаваше параклиса в София, ме провокира защо да не разговарям с моите колеги и в Перник да имаме такъв параклис. А най-подходящ беше двора в Брезник, защото виждате чудесен двор, поддържан, просторен. Пък и на откриването си спомням колко много хора имаше тук, половин Брезник беше”, сподели още директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.

На своите колеги в звената за противопожарна служба и защита на населението пожелава здраве и благополучие. “Благодарности за това, което правят. Чувствам се привилигирован като чета отзивите на хората за работата на нашите момчета и момичета. Те са великолепни”, каза още комисар Николай Николов.

Виж също...

Loading...