Над 540 домакинства заявиха дърва за огрев на горското стопанство в Брезник, а в Трън местните разчитат единствено на “Трънска гора”

Държавното горско стопанство на Брезник е доставило над 2 000 пространствени кубически метра дърва за огрев на близо 270 домакинства, съобщиха за Zapadno.com от пресцентъра на Югозападното държавно предприятие.

След проведена среща с кмета на община Брезник в началото на годината, териториално поделение ”Държавно горско стопанство-Брезник” е поело ангажимент, спазвайки утвърдилата се дългогодишна практика, да осигури дърва за огрев от временен горски склад на физически лица, подали заявление в деловодството на стопанството. С цел ограничаване на разпространението на COVID-19, заявките могат да се подават и по телефона, поясниха от Югозападното държавно предприятие.

Към днешна дата са подадени 544 броя заявления. Предвиденото количество широколистни дърва за огрев за директни продажби на физически лица от временен горски склад е 6 000 пространствени кубически метра. С включени разходи за транспорт, товарене и разтоварване, крайната цена до адрес на купувача е 95 лева за пространствен кубически метър. Проведени са процедури и е възложен добивът на дървата. Към настоящия момент на 268 броя домакинства са доставени общо 2 205 пространствени кубически метра дърва за огрев, уточниха от пресцентъра на предприятието.

Териториално поделение ”Държавно горско стопанство-Брезник” предлага и дърва за огрев от Централен склад, намиращ се в горски разсадник „Старият яз”. Към днешна дата в него са налични 134 пространствени кубически метра широлистни дърва за огрев на цена 90 с ДДС на пространствен кубически метър.

Задоволяване нуждите на физически лицас дърва за огрев за лична употреба се осъществява от общинско предприятие “Трънска гора” от горски територии общинска собственост, добавиха от Югозападното държавно предприятие. Преди седмица читателите на Zapadno.com научиха, че тази година цените на дървата за огрев, закупени от фирми, добивили ги от общинските горски територии на Трънско са се увеличили. Прочетете още по темата в публикацията: Цената на дървата за огрев в община Трън скочи с около 50 %, тъй като транспортът и трудът на дърварите са се оскъпили.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...