Брезничанинът Божидар Пантев ще покаже портрет на Тато, плакати на Брезнишкия партизански отряд и други експонати от социалистическото минало

Изложба “От 9-ти до 10-ти” се подготвя в Брезник, съобщи на БТА инициаторът Божидар Пантев. Тя съдържа над 1 000 експоната от социалистическия период. Сред тях са политически плакати, календари, които са били достъпни само за художници, портрети на Тодор Живков и бившето Политбюро на Централния комитет на Българската комунистическа партия.

“Тогава Тодор Живков се рисуваше най-много”, спомня си Божидар Пантев. По думите му ще бъдат показани и незавършени портрети на бившия Първи, сред тях и такъв с въглен. Посетителите ще могат да видят шаблони на обещания за изпълнение на насрещните планове в социалистическите предприятия, значки и статуетки, подарявани от туристически групи от тогавашния Съюз на съветските социалистически републики. Част от колекцията са и плакати, свързани с 40-годишния юбилей на Брезнишкия партизански отряд.

Всички експонати са събирани от Божидар Пантев, който е дългогодишен служител в брезнишкото читалище.  Експозицията ще бъде подредена в бивш киносалон в града, уточняват още от БТА.

Кадър: студентски филм “Няма кино”

Виж също...

Loading...