Музеят на Брезник обновява вътрешната визия на бившия военен клуб, правят реплика на командирска стая на 5-ти конен полк

Изложбената сграда “Военен клуб” към Общински исторически музей-Брезник ще посреща посетители с обновена визия, видя Zapadno.com.

Двуетажната сграда, която в миналото е изпълнявала функциите на Дом на народната армия или военен клуб, вече придобива по-модерна визия. След десетилетия на забрава сградата бе предоставена от Министерство на отбраната на Община Брезник. От няколко години тя е превърната в музейна сграда и е част от Общински исторически музей-Брезник.

Ремонтиран е покривът, подменена е дограмата и са извършени други обновления по сградата. През последните месеци са обновени стълбището и втория етаж. Ремонтирани са помещения, в които ще бъдат подредени постоянни експозиции. Акцентът на експозициите ще е 5-ти конен полк и брезничани във войните за национално обединение. Обособяването вече е започнало с табла с фотографии от историята на 5-ти конен полк, които посрещат от началото на стълбището до началото на коридора на втория етаж.

В помещенията, подготвени за постоянни експозиции, вече са поставени витрини. Чрез експозициите в залите ще може да се проследи и историята на полковете в Брезник. “Имаме доста материали във фонда за участието на брезничани в Балканската война, Първата световна война. Малко оръжия имаме. Оръжието тук ще го изложим в тази витрина. Идеята ни е да направим тази стая една реплика на командирската стая на 5-ти конен полк”, каза директорът на музея Емилия Велинова.

Разгледайте снимки от стълбището на изложбена сграда “Военен клуб” към музея в Брезник:

Виж също...

Loading...