Разпадащ се храм в трънско село, строен от жителите му, отново се възстановява с помощта на местни хора, необходими са още минимум 30 хиляди лева

От 28 юли стартира ремонтът на храм “Свети Йоан Предтеча” в трънското село Радово, съобщи Мариела Костова.

Храмът е изграден през 1852 година cъc cpeдcтвa и тpyд нa мecтнитe житeли. В наши дни църквата е в лошо състояние, но местни жители и хора, свързани със селото обединиха усилията си и подеха кампания за набиране на средства за възстановяването и.

“Положихме доста усилия и до момента сме събрали близо 10 000 лева. С тези средства и с огромната подкрепа на строителя Стоян Христов, както и с навременната подкрепа от община Трън в лицето на кмета г- жа Цветислава Цветкова, която подсигури работна ръка и помогна финансово, с подкрепата на отец Михаил и членовете на настоятелството между които Александър Гюров, Лиляна Николова и Пламен и ценната помощ на всички, които се включиха до сега, превеждайки пари по сметката на сдружението, това дело стана възможно. Това е само началото. Предстои още дълъг път да се извърви, но както е казано” началото е повече от половината на цялото”. Винаги сме знаели, че ще срещнем много трудности, но вярваме, че с Божията помощ, с общи усилия, упоритост и действие ще успеем. Ясно е, че за строежа са необходими още средства, имайки предвид, че процесът на изграждане е сложен, а цените на материалите поскъпнаха двойно. Продължаваме събирането на средства и молим всички, които имат желание и възможност да се включат. Имената на абсолютно всички дарители ще бъдат изписани на плоча в църквата, не за тщеславие, а да се помни колко много хора са се обединили в името на свято дело”, сподели Мариела Костова.

Необходими са още минимум 30 000 лева за възстановяване на храма на Радово.

Сметката за набиране на средсва е:

IBAN: BG69STSA93000028067835
BIC: STSABGSF
Банка ДСК
Сдружение “Възстановяване на храм “Св. Йоан Предтеча”, с. Радово”

Снимка: Мариела Костова

Виж също...

Loading...