С милион и 249 хиляди лева Община Брезник ще може да ремонтира улица “Александър Филипов”, а за два общински пътя в Трънско ще се отпуснат повече от предвиденото

Проекти на Общините Брезник и Трън са сред тези, за които Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще осигури средства от бюджета си за 2022 година. За проектите на двете общински администрации ще се осигурят общо 2 581 450 лева и 66 стотинки, предаде репортер на Zapadno.com.

Вчера ресорното министерство обяви, че ще финансира целево 234 Общини ще получат финансиранe за 297 проекта за пътища, улици и ВиК. “Финалният списък с проекти е съставен от експертите в МРРБ, които работиха заедно с експертите от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Класираните обекти са от всички подадени искания от кметовете в МРРБ от февруари насам и в Министерство на финансите в последните дни. Спазени са критериите проектите да обхванат максимален брой общини и население и да имат годна проектна и техническа документация, включително валидно разрешение за строеж. Отпадна изискването за избран изпълнител след процедури по Закона за обществените поръчки”, поясниха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

В списъка са включени само обекти, които по Закона за публичните финанси могат да бъдат финансирани от бюджета на регионалното министерство. Общата стойност на всички проекти в списъка е над 827 милиона лева. През тази година общините ще получат 50 % от необходимото финансиране за всеки обект. Това условие бе договорено със сдружението на общините. Причината е, че за някои проекти няма да има физическо време да бъдат завършени до края на 2022 година, тъй като местните администрации тепърва ще провеждат процедури по Закона за обществените поръчки, отбелязаха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

От списъка научаваме, че Община Брезник ще получи 1 249 000 лева за реконструкция на улица “Александър Филипов” в град Брезник. През месец февруари тази година общинската администрация на Брезник оповести, че има инвестиционно предложение за реконструкция и рехабилитация на пътна и тротоарна настилка на улица “Александър Филипов” в града. Предвижда се ремонт на пътна и тротоарна настилка с дължина 840 метра и 55 сантиметра с начало при кръстовището с улица “Строител“ и край – при кръстовището с улица “Цвета Лумбарова“. Дължината на цялата улица е 1 километър и 500 метра и започва от пречиствателната станция на общинското дружество “Водоснабдяване”-Брезник и достига до кръстовище с улица “Цвета Лумбарова” (в района, където ежегодно се хвърля Богоявленския кръст на Йордановден).

Община Трън също фигурира в списъка с одобрени за финансиране проекти. Два са проектите, за които ресорното министерство ще отпусне общо 1 332 450 лева и 66 стотинки. Единият проект е свързан с рехабилитация на общински път PER3172 с дължина малко над 658 метра, за която от регионалното ведомство ще се отпуснат 449 746 лева и 72 стотинки. Другият проект е за рехабилитация на общински път PER3170 с дължина 1 километър и 854 метра, а средствата за него са 882 703 лева и 94 стотинки. Тези две общински отсечки са част от обществена поръчка, която Община Трън обяви в края на месец юни тази година. Обществената поръчка е за ремонт на 6 отсечки от общинската пътна мрежа в Трънско и е разделена на 6 обособени позиции. Сред тях е и общински път PER3172 – /III-637, Вукан-Горочевци/-Кожинци. Прогнозната стойност за тази отсечка е 362 115 лева и 93 стотинки без включен ДДС или 434 539 лева и 12 стотинки с ДДС. Друга отсечка, която е в списъка на регионалното министерство, е общински път PER3170 – /III-637, Трън-Вукан/-Радово. Прогнозната стойност за тази отсечка 710 712 лева и 62 стотинки без включен ДДС или 852 855 лева и 14 стотинки с ДДС.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...