Подготвя се четвъртa научна конференция в Брезник, която ще представи доклад за култа към светицата Петка

Четвърта научна конференция ще се проведе в град Брезник през месец септември тази година. Сред акцентите на форума ще са професор Димитрина Митова-Джонова и 110-годишнината от Балканската война, предаде репортер на Zapadno.com.

Конференцията ще е под надслов „Общество, Култура, Образование” и ще се проведе в Общински исторически музей-Брезник. Организацията за научния форум вече е стартирала, а сред докладчиците ще бъдат професор доктор Надя Манолова, краеведът Вера Георгиева, Десислава Вутова от Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян и други.

Изследване за светицата Петка ще бъде представено като доклад на конференцията. Този доклад ще бъде представен от Десислава Вутова, която е уредник фонд “Художествено металообработване” в Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства. “Имах щастието съвсем наскоро да посетя църквата “Света Петка” в Брезник. След това дойде и поканата от колегите от Общински исторически музей-Брезник за участие в тяхната научна конференция през месец септември. Нашият музей има желание да се включи в научния форум. Моят личен интерес е към култа на света Петка на Балканите. Както се вижда в този край света Петка е една от най-почитаните светици. Това е пресечната точка, благодарение на която се надявам през есента ще мога да представя моите научни дирения на конференцията в Брезник”, каза Десислава Вутова от Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян.

Виж също...

Loading...