За изборите на 2 октомври: По колко ще прибират членовете на Районните избирателни комисии и секционните избирателни комисии

Централната избирателна комисия определи възнагражденията на членовете на Районните избирателни комисии и секционните избирателни комисии/подвижните секционни избирателни комисии за произвеждане на изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година. При последните избори парите на секционните комисии бяха повече, тъй като вотът беше 2 в 1. Освен това тогава имаше и добавка за ситуацията, свързана с разпространението на коронавируса в страната. Сега нещата са различни и парите за организаторите на изборите са по-малко, предаде репортер на Zapadno.com.

Със свое решение от 2 август Централната избирателна комисия е определила месечното възнаграждение на членовете на Районна избирателна комисия за подготовка и произвеждане на изборите за народни представители на 2 октомври да бъде по определена методика. За райони с до 400 секции включително възнаграждението за председател ще е 1 150 лева, за заместник-председател – 1 090 лева, за секретар – 1 090 лева и за членове – 1 030 лева.  За райони с над 400 секции председателите ще получават 1 280 лева, заместник-председателите – 1 210 лева, секретарите – 1 210 лева и членовете – по 1 150 лева.

Еднократното възнаграждение на членовете на секционните избирателни комисии/подвижните секционни избирателни комисии ще е, както следва: председател – 115 лева, заместник-председател – 100 лева, секретар – 100 лева и членове – 85 лева.

За получаването на устройствата за машинно гласуване, бюлетините и другите изборни книжа и материали, както и за подреждане на помещението за гласуване ще се изплаща допълнително възнаграждение в размер по 15 лева на всеки участвал.

За подпомагане дейността на Районните избирателни комисии ще могат да се наемат специалисти с месечно възнаграждение между 850 и 640 лева. В решението на Централната избирателна комисия са разписани и други подробности, свързани с изборния процес на 2 октомври.

Виж също...

Loading...