На заседание в Брезник: Общински съветници заляха с въпросителни началника на районното полицейско управление, а той отговори на всеки

Общинските съветници на Брезник разгледаха и приеха за сведение анализа на Районно управление-Брезник за 2021 година. Документът е бил разглеждан от съветниците на заседание на комисии, а на самата сесия местните избраници зададоха въпроси към началника на районното полицейско управление към Областна дирекция на МВР-Перник Мартин Тодоров, предаде репортер на Zapadno.com.

Анализът на полицията в Брезник все още няма как да бъде достъпен до обществеността, тъй като общинската администрация не го е публикувала на сайта си. По-важното е, че общинските съветници са се запознали с аналитичния документ и на редовното заседание, проведено на 2 август имаха възможността да зададат своите въпроси. Докладната, свързана с отчета, беше първа в проекта за дневен ред на сесията, но председателят на Общинския съвет Иван Тинков направи предложение точката да бъде изтеглена по-напред. Причината за изтеглянето на точката беше невъзможност на началника на районното управление да присъства в началото на сесията. “Господин Мартин Тодоров, началникът на Районното управление, се обади че е при директора на областната дирекция и ще закъснее. Това беше още вчера. Затова ще предложа точката, която е първа да бъде отложена на по-заден план и като се появи вече да гласуваме за нейното вкарване в дневния ред. В смисъл да не му губим и на него времето, тъй като беше коректен и да може да се направи необходимия дебат по точката, относима до анализа на Районно управление МВР-Брезник. Още повече, че имаме и гражданин тука, който присъства в залата и има въпроси по същата точка”, каза Иван Тинков. Предложението му беше прието от общинските съветници.

Близо 10 минути след началото на заседанието в малкия салон на народно читалище “Просвещение-1870”, където се проведе сесията, пристигна началникът на районното полицейско управление в Брезник Мартин Тодоров. Председателят на Общинския съвет предожи да се премине към докладната за приемане на анализа на подразделението на МВР и даде думата на неговия ръководител. Началникът на полицията в Брезник каза, че ръководи управлението от месец септември 2021 година. “Господин Тинков искаше да му представя данни от анализа на районното управление. Извадил съм цифри, които са достатъчни да се прецени каква е работата към този момент. Има и други неща, които съм извадил от моя анализ и които са с квалифицирана информация. Ако имате някакви въпроси да зададете по този анализ, някакъв отделен въпрос, който ви интересува, съм на разположение да ви отговоря. Ако имате някакво питане по конкретен казус, да ви кажа и моето виждане по този въпрос. Иначе мога да кажа, че община Брезник е едно спокойно място и по броя на извършени престъпления и по нарушения. Може да се желае и повече, но мисля, че гражданите на общината живеят в едно спокойно и добре уредено място”, каза Мартин Тодоров пред общински съветници и представители на общинската администрация.

Първото питане беше отправено от общинския съветник Мариола Попова, която зададе два въпроса. Първият въпрос тя квалифицира като “изключително тревожен” и добави, че е провокиран от граждани, които са се обърнали към нея за съдействие. “Какво е Вашето мнение по отношение на скоростите, които се развиват в нашия град? За уличното движение. Безумните скорости, които наблюдаваме почти по всички улици”, попита Мариола Попова и отбеляза, че същото явление се наблюдава и в селата на общината. Тя даде и скорошен пример със “западен автомобил”, който е бил спортен модел и “изправил краката на мъжете, долу на кафето”. Мариола Попова дори предложи, ако трябва да се създаде гражданско сдружение, което да гарантира спокойствието на брезничани. Вторият въпрос към началника на районното полицейско управление беше по отношение на паркирането на автомобили по главната улица в Брезник. “Кой, защо и какво провокира разрешаването на паркирането на автомобили на главната улица? Където и да се отиде, в един град, едно населено място, има пешеходни зони, има ларго, има тишина и спокойствие в центъра”, каза още общинският съветник Мариола Попова.

Към втория въпрос на Мариола Попова се включи общинският съветник Росен Огнянов, който изрази обратно мнение за паркирането. “Според мен и според хората, които имат търговска дейност на главната улица, включително от площада до края, до градската градина, мисля че е нещо добро. В тоя град местното население не е голямо като бройка. Ние петък, събота и неделя, изгониме ли преминаващите, отменим ли възможността да спре пред магазина, да спре пред кафенето. Това е много глупаво според мен. Ако пък залитнем в тази посока. И на мен не ми прави добро впечатление, че откакто се отвори спирането по централната градска улица, всички младежи започнаха да си излизат на заведение. Спира се там и с часове колата пред заведението. Тука вече е въпрос на съвест. Но възможността да се спре за 10 – 15 минути, да се купи нещо, след това да си продължи пътя – според мен не бива да се отнема”, каза Росен Огнянов и даде пример с патрулни автомобили от Перник, които съставят актове и фишове в този участък. “По този начин си отчитат добре свършена работа. Постоянно пишат фишове и актове”, добави общинският съветник и отбеляза, че усилията трябва да се съсредоточат върху превишената скорост.

Общинският съветник Ваньо Добринов се включи в дискусията с изказване, че “Общинските съвети винаги са следели дейността на органите на Министерство на вътрешните работи и винаги са били съпричастни към това, което се случва в града”. Той засегна темата с камерите за видеонаблюдение и попита дали има нужда да се отпуснат още такива устройства, с които да се подпомогне дейността на полицията. Общинският съветник Венета Петрова зададе няколко конкретни въпроси и съсредоточи своето питане върху данните от доклада на Районно управление-Брезник за 2021 година. “Вие казвате, че през 2021 година има регистрирани 10 броя кражби, като 3 от тях са разкрити. Тоест 7 не са или това е 30 % разкриваемост. Това е една цифра, която прави впечатление. Твърде малко разкриваемост. На какво се дължи това? Първи въпрос. Вторият ми въпрос е – пак в доклада, Вие посочвате престъпления, свързани с наркотични вещества. През 2021 година са регистрирани 2 броя такива престъпления и тези 2 броя са разкрити. Тоест 100 % разкриваемост. Престъпления, свързани с наркотични вещества – само два броя”, коментира Венета Петрова и попита какво се прави в насока разпространението на наркотици. Общинският съветник попита още дали в полицейската практика на териториалното поделение на МВР се използва предупреждение преди предприемане на действия, както и как са разпределени кварталните полицаи за общината.

След края на въпросите, отправени от съветници, думата беше дадена на брезничанина Стефан Исаков. Той е пожелал да вземе думата на сесията чрез реда, по който това се прави. Гражданинът засегна темата с високите скорости, които автомобили развиват по улиците на Брезник. Прочетете още по темата в публикацията: Брезничанинът Стефан Исаков: Имам две деца и се страхувам за живота им, улици в града стават скоростни отсечки.

Началникът на Районно управление-Брезник Мартин Тодоров внимателно изслуша всички въпроси и дори си записваше бележки в тефтерче по време на изказванията в малкия салон. Главният архитект на Община Брезник Петър Огнянов също се включи в дебатите и попита колко досега автопроизшествия на територията на града са възникнали в резултат на превишена скорост, неправилно паркиране и неправилно пресичане. “Едно от нещата, които ме дразнят – хората в велосипеди минават на пешеходната. От закона е забранено. Той трябва да слезе от колелото и да го бута. Никой не го контролира това. И в Перник, и в София е така”, каза архитект Петър Огнянов.

Ръководителят на полицейското управление Мартин Тодоров взе думата и отговори първо на въпросите, свързани с движението. “Ние пак опираме до възпитанието, до манталитета на хората и това как се движат – пеша, с велосипеди или управляват МПС. Това, което органите на полицията взимат отношение и мога да ви уверя, че при всеки един случай, при който по някакъв начин ни е подаден сигнал или колегите са установили, че има по-голяма скорост на движение на МПС, внезапно променяне на посоката на движение и така нататък. Винаги се взима отношение и в тази насока и законодателят го е дал като престъпление. Това е хулиганството, във връзка с управлението на МПС. До този момент в Районното не сме водили такова досъдебно производство. Но всеки път, когато правим срещи и когато говорим, се коментират тия неща. За всеки един подаден сигнал на телефон 112. Ако в момента патрулът отиде и не го установи това лице, те ми изготвят докладна-записка, която на другия ден аз резулирам и давам на колегите в териториална полиция да го издирят това лице и да вземат отношение. Дали по административен ред ще му се състави акт или просто ще бъде проведена една беседа и ще бъде съставен един предупредителен протокол. Уверявам ви, че за всеки един случай, който е досега, впоследствие винаги се взима решение и се стига до някакъв положителен резултат”, каза началникът на управлението и прикани гражданите на община Брезник да сигнализират в полицията при забелязването на нарушения на пътя. Той се обяви против паркирането на автомобили на главната улица в града, тъй като така се създават предпоставки за възникване на произшествия. “За мен подредбата на тия автомобили ограничава видимостта и за следващите водачи на автомобили, както и за пешеходците, които преминават през улицата. Така че аз съм за това поне да се ограничи паркирането и за спиране да бъде разрешено”, каза още Мартин Тодоров. По отношение на камерите за видеонаблюдение той каза, че помагат при работата на полицията и е разговарял с кмета на Брезник поне още 4 камери за нощно виждане на входовете и изходите на града. “Те не са много скъпи и в Радомир се ползват такива камери. Аз лично в предишната си дейност съм ги ползвал за проверка на автомобили и така нататък. Ако го направим, ще бъде много добре за работата на полицията”, отбеляза началникът на полицията. За разкриваемостта на престъпленията ръководителят на управлението се съгласи, че процентът може да бъде по-висок от сегашните резултати. “От тия месеци, в които тук работя, в Брезник, имаме 3 лица с постоянна мярка “задържане под стража”. Процентът на разкриваемост за първото шестмесечие ни е 68 %, почти 70 %, като тук се включват кражбите и други видове престъпления. За преходния период това е било 43 %, тоест имаме с блио 20 пункта увеличаване на разкриваемостта и не мисля дотук да спираме”, каза още Мартин Тодоров. По въпроса за наркотичните вещества също полицията работи активно. За взимане на по-лека мярка при съставяне на акт за административно нарушение той каза, че подкрепя първо разговорът с гражданина, извършил нарушението и на място да се прецени дали може проблемът да се реши с протокол или устно предупреждение. “Например на един възрастен човек, който си е забравил фаровете и го спреме, за мен е неуместно да му се съставя акт или фиш да му се даде – 20 лева да бъде глобен. По-добре да бъде предупреден, да му се каже, че трябва да се включват фаровете. Пък едва вече като се случва непрекъснато да не включва фаровете, тогава да премине към административната отговорност. Така че в тази насока има воля и се работи. Не е необходимо да бъдем страшните, да бъдем строгите. За мен дейността не е тя да бъде репресивен орган, а просто и да бъде в помощ на гражданите”, каза още началникът на Районно управление-Брезник. Той отговори и на останалите зададени по време на дебатите въпроси.

Виж също...

Loading...