Славеят на читалището на Долна Секирна Яна Кирилова: За да предаваш фолклора най-добре, трябва да си талантлив и да имаш силен дух

15-годишната Яна Кирилова, която е певица към народно читалище “Иво Войвода-1928” в брезнишкото село Долна Секирна, се занимава с народно пеене от малка, предаде репортер на Zapadno.com.

Любовта и към родния фолклор се е зародила още на 4-годишна възраст. Първите и стъпки са подкрепени от нейната баба. Първоначално творческият и път е започнал в състав с ръководител музикалният педагог по автентичен фолкло Мариана Янкулова към Обединения детски комплекс в Перник. От известно време Яна Кирилова е част от творческото семейство на народно читалище “Иво Войвода-1928” в село Долна Секирна, откъдето са родословните и корени. Младата певица среща подкрепа от местните хора в селото за желанието си да пее към читалището.

В средата на месец юли Яна Кирилова изпълни две песни на сцената на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. Следващото и участие ще бъде на XII национален събор на народното творчество в Копривщица. Баба и също е участвала на събора в Копривщица, откъдето има златен медал за изпълнението си.

Певицата предпочита да изпълнява народни песни от Граово. На въпроса какво трябва да притежава човек, за да предаде най-добре фолклора на публиката, Яна Кирилова споделя: “Трябва да е талантлив, да има силен дух и да носи фолклора в себе си”.

Виж също...

Loading...