Учениците в Трън ще се учат на пътна безопасност със знаци, конуси и други съоръжения на площадка, която ще се чертае в училищния двор

Проект за площадка за обучение по безопасност на движението в средно училище “Гео Милев” в град Трън е одобрен за финансиране. По-голямата част от средствата ще се осигурят от Министерство на образованието и науката, а останалите ще бъдат от бюджета на училището, предаде репортер на Zapadno.com.

Близо 800 000 лева са отпуснати за изграждане на нови площадки за обучение по безопасност на движението в 384 училища и детски градини. Те се финансират по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“. Близо 600 000 лева са за 249 училища, а 135 детски градини получават около 200 000 лева. Проектите предвиждат осигуряване на външни и вътрешни площадки (подвижни зони) в детските градини и училищата, както и закупуване на оборудване (светофари, пътни знаци, конуси и други). Целта е формиране на умения за безопасно поведение на пътя, което да доведе до намаляване на инциденти с деца и ученици по пътищата, поясниха от Министерство на образованието и науката.

За училището в Трън са предвидени 1 100 лева за външна площадка, която ще се разчертае и боядиса. Оборудването и обзавеждането за нея ще струват 1 900 лева или общо 3 000 лева с ДДС за цялата площадка по безопаност на движението. Училището ще трябва да съфинансира проекта с общо 600 лева с ДДС – 220 лева за обособяването на площадката и още 380 лева за оборудването. От Министерство на образованието и науката се отпускат 2 400 лева за финансиране на проекта, от които 800 лева за обособяването на площадката и още 1 520 лева за оборудването. През последната учебна година в трънската гимназия са се обучавали 284 ученици.

Виж също...

Loading...