Световноизвестен палеонтолог по динозаврите пристига в Трънско за пета научна експедиция, която направи нови открития – ВИДЕО

На 7 август започна петата палеонтологична експедиция до находището на динозаври и друга къснокредна гръбначна фауна край град Трън. За пореден път екипът е ръководен от главен асистент доктор Латинка Христова от Националния природонаучен музей при Българската академия на науките и включва както палеонтолози от музея, така и техни колеги от Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и Геологическия институт на БАН, съобщиха от музейната институция.

За втора поредна година към опитните изследователи се присъединяват студенти бакалаври (предстоящи 3-ти и 4-ти курс) от специалност „Геология“ на Софийския университет, от които се очаква не само да открият любопитни фосилни находки, но и да продължат с трупането на безценен теренен опит и изграждане на професионални качества.

Палеонтолозите се надяват на още един успешен сезон в Трънско. Предходните експедиции разкриха не само останките на повече от един вид динозаври, но също така на костенурки, крокодилоподобни и различни микрогръбначни. Находището се очертава като едно от най-перспективните в научно отношение находища отпреди 85 – 80 милиона години в Европа. Богати находища на фосилна гръбначна фауна от това време са известни от Унгария и Австрия, добавиха от Националния природонаучен музей при Българската академия на науките.

Тазгодишната експедиция е финансирана по проект „От динозаврите до най-ранните човешки предци: фундаментални проучвания на значими моменти от историята на фауната и миналото на човека“ към Фонд “Научни изследвания”. Част от средствата необходими за участието на студентите са осигурени от спечелената от докторанта на Националния природонаучен музей при Българската академия на науките, Владимир Николов с наградата за млад учен „Проф. Живко Иванов“ на конференцията „Геонауки“ (през 2020 и 2021 година), както и чрез индивидуалната подкрепа на колеги геолози.

Вижте във видеото какви са първите открития, кой световноизвестен палеонтолог по динозаврите ще се включи и други подробности за тазгодишната научна експедиция в Трънско:

Снимка: Национален природонаучен музей

Виж също...

Loading...