Цената за литър олио в малките магазини в област Перник продължава да е по-ниска, отколкото в големите вериги, разликата е с до 35 стотинки

През седмицата в периода 27 юли – 3 август 2022 година се отчита понижение на средните цени по веригата на предлагане на рафинирано слънчогледово олио в страната, показва анализ на Министерство на земеделието.

Цените на дребно на олиото в големите търговски вериги варират от 4 лева и 92 стотинки за литър в Добрич до 5 лева и 49 стотинки за литър в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Силистра, София и Търговище. Средната цена в големите търговски вериги за страната е 5 лева и 33 стотинки за литър – с 1,5 % по-ниска на седмична база, вследствие на намаление на стойностите в тринадесет области от 1,4 % до 5,3 %, най-значително във Варна.

Предлагането на олиото в другите търговски обекти е на цени от 5 лева и 14 стотинки за литър в областите София и Перник до 6 лева и 50 стотинки за литър в Плевен. Седмично понижение на цените се отчита в шест области – с между 0,6 % и 4,2 % (най-чувствително в Кърджали и Хасково), а повишение – само в Шумен, с 2 %. Така, средната цена за страната в по-малките магазини спада с 0,7 %, до 5 лева и 78 стотинки за литър.

През наблюдавания период цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 45 стотинки за литър под тези в другите търговски обекти, като разликата в тази посока достига до 1 лев и 16 стотинки за литър в Плевен. Изключения са София, Перник и Шумен, където продуктът се предлага с до 35 стотинки за литър по-скъпо в големите търговски вериги, отколкото в другите търговски обекти.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...