Храмът в Долна Секирна се поддържа чрез наем от дарен апартамент, който е за основен ремонт, а дарения се събират в селото

Поддържането на храм “Света Неделя” в брезнишкото село Долна Секирна се подпомага от средства, които се осигуряват чрез наем на дарен на светата обител апартамент. След години ползване и козметични ремонти апартаментът се нуждае от основен ремонт, за да продължи да носи приходи за храма, поясни за Zapadno.com отговорникът за светата обител Снежа Илиева.

Преди години свещеник от Долна Секирна дарил свой апартамент в столичния квартал “Фондови жилища” на храма в родното си село. От около 30 години апартаментът е към храма и в по-късен период е започнало неговото отдаване под наем с цел да се събират средства за светата обител – за закупуване на свещи, заплащане на сметките за електричество и други, поясни Снежа Илиева. Сега апартаментът трябва да се ремонтира, за да продължи да се отдава под наем. Сред дейностите, които трябва да се извършат са подмяна на прозорците, ремонт на банята, поставяне на дюшеме и други. Част от парите, необходими за ремонта са налични и са от предишни наеми, но са нужни още средства. Вероятно ще трябва още около 5 000 – 6 000 лева.

Наскоро в магазина на площада и в кафенето на Долна Секирна са поставени две кутии за дарения. В тях желаещи жители и гости на селото могат да подпомогнат инициативата за набиране на средства за апартамента.

Храм “Света Неделя” се поддържа и с помощта на дейни местни хора от Долна Секирна.

Виж също...

Loading...