Родители на първокласници в общините Брезник и Трън подадоха 29 заявления за помощи и още 39 за подпомагане за осмокласници

Близо 30 са подадените заявления от родители на бъдещи първокласници в общините Брезник и Трън за отпускане на еднократна помощ за ученици, съобщи за Zapadno.com директорът на Регионална дирекция “Социално подпомагане”-Перник Катя Пламенова-Николова.

Към края на тази работна седмица за помощ за първокласници в община Брезник са подадени 15 броя заявления-декларации. За помощ за осмокласници подадените заявления-декларации са 24 броя. В съседната община Трън подадените заявления-декларации са отпускане на еднократната помощ за ученици в I клас са 14 и още 15 броя заявления за осмокласници.

По последни данни общо 26 000 души в страната са заявили помощ за първокласници и 17 000 души за осмокласници. Срокът за подаване на заявления е 15 октомври. Родителите ще получат 300 лева, които ще бъдат изплатени на два пъти. Нужно е да представят бележка, че детето е записано в училище.

Ако децата имат 5 неизвинени отсъствия, родителите трябва да върнат получените суми. Миналата година това се е наложило при 660 родители на първокласници и 1 500 – на осмокласници, поясниха от Министерство на труда и социалната политика.

Семействата, чиито деца са записани в първи и осми клас в държавно или общинско училище за учебната 2022/2023 година, имат право на еднократната помощ за ученици. Доходите на семейството са без значение за отпускане на помощта.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...