Перничани пазаруват дърва за огрев от Брезнишко чрез баби и други роднини, поради по-ниски цени, търсенето е скочило три пъти в сравнение с миналата година

До момента “Държавно горско стопанство-Брезник” е издължило над 3 000 кубически метра дърва за огрев на населението в община Брезник и остава да бъдат доставени почти още толкова. Това информира директорът на “Държавно горско стопанство Брезник” инженер Петър Савев, цитиран от вестник “Съперник“.

“Проблемът в момента е, че в сравнение с миналата година, сега търсенето на дърва за огрев е нараснало три пъти. Нашата цена е 90 – 95 лева за кубик и затова има толкова голямо търсене. Не сме вдигнали цените от миналата година – 50 лева за кубик на временен склад. Проблемът ни е с транспорта, който предлагат частните фирми. Знаете, че горивата скочиха драстично, а и не само те. Хората, ангажирани с дърводобив и товаро-разтоварната дейност, също искат по-високо заплащане. А ние сме затворили цените на дървата за огрев на 90 – 95 лева. За фирмите не е икономически изгодно да работят, но са принудени да се съобразяват с тези цени, но пък работят на по-ниски обороти, а търсенето е нараснало много. Някои се опитват да ни предлагат да даваме на хората по 5 кубика, но няма как едно семейство да се отоплява през зимния сезон с по-малко от 10 кубика. На практика в община Брезник работят 5 – 6 фирми, но реално 3 или 4 доставят дърва, но те са ангажирани и с други обекти, защото са им по-изгодни и затова им е трудно да смогнат. Ние ги притискаме на местното население дървата за огрев да не са по-скъпи от 90 – 95 лева за кубик, с включен транспорт. В Перник дърва за огрев в момента трудно могат да се намерят под 150 лева за кубик. Затова хора от община Перник търсят всякакви начини – баби и роднини от Брезнишко, да им намерят дърва, поради което толкова скочи търсенето. Полагаме усилия най-късно до края на месец октомври да издължим всички дърва на местното население. Предоставили сме възможност на местните хора да добиват сами дърва за огрев на корен. Но голяма част от местните хора са вече на възраст и е трудно сами да си добият дървата. Налага им се да наемат хора и да им заплащат, което оскъпява дървата им. Затова им е по-изгодно да си ги купят от нас. Кметът на Брезник даде указания да доставяме първо на местните жители. Затова, за да смогнем да доставим дърва първо на местните, съм разпоредил да изискваме лични карти, но е много трудно, защото имаме записани хора отпреди 2 – 3 месеца. Въпреки трудностите, напредваме с доставката на дърва в община Брезник”, увери инженер Савев.

Виж също...

Loading...