Мода от миналото в Брезник: На 21 септември ревю-изложба показва как са се обличали хората преди 2 века

Ревю-изложба ще покаже какво е било градското облекло в Брезник от края на XIX и началото на XX век. Събитието се организира в рамките на проект „Традиция и модерност: ревю-изложба на градско облекло в Брезник от края на ХІХ-средата на ХХ век“ с финансовата подкрепа по Договора за сътрудничество между Община Брезник и “Асарел Инвестмънт” ЕАД, съобщи продуцентска къща “ЕНИ филм”, която е един от партньорите.

През месец май тази година читателите на Zapadno.com първи научиха, че през есента в Брезник ще се проведе уникално ревю-изложба с реплики на дрехи от миналото, които са изработени специално за събитието. Дрехите са изработени по снимки, като най-старите фотографии датират от 1890-та година. Прочетете още по темата в публикацията: Музеят на Брезник ще представи ревю-изложба на градски дрехи от миналото, призовават който има аксесоари – да ги предостави.

Ревюто с тоалети от миналото ще бъдат показани от манекени от пернишката модна агенция “Ивет Фешън”. Публиката ще види официални и ежедневни тоалети, както и булчинска рокля. “В рамките на проекта бе издирена и събрана информация за динамичните промени в бита, облеклото и нравите на брезничани в периода между двете столетия. Прегледани бяха множество автентични фотоси на реални личности, живели в Брезник по това време, въз основа на които дизайнерката Александра Петрова изработи реплики, доближаващи се максимално до истинските модели”, добавят от “ЕНИ филм”. Освен дрехите, изработени по проекта, финансиран от Договора за сътрудничество между Община Брезник и “Асарел Инвестмънт” ЕАД, посетителите на събитието ще видят костюми от реквизита на драматичен театър “Боян Дановски” в град Перник, които отразяват тенденциите в модата през този период. Ще бъде представена колекция шапки на дизайнерката Ирина Сардарева.

Духът на миналото ще бъде пресъздаден и чрез възстановени дюкяни от някогашната брезнишка чаршия. Хората ще могат да се почерпят в кафенето на Илия Данин, да опитат прясно опечен хляб от Микината фурна, да разгледат шивашка работилница и обущарница. В програмата участие ще вземе духовият оркестър към обединен комплекс “Дворец на културата” в Перник. Партньори на събитието са “Лайф енд сити” ЕООД, дизайнерката Александра Петрова, “ЕНИ филм” ЕООД, драматичен театър “Боян Дановски”, духов оркестър към обединен комплекс “Дворец на културата” – Перник и модна агенция “Ивет Фешън”. Ревюто-изложба ще се проведе на 21 септември от 17:30 часа пред изложбена сграда “Военен клуб” към Общинския исторически музей в град Брезник.

Снимка: ЕНИ филм

Виж също...

Loading...