Украинка-трафикант на бежанци през Трънско се споразумя със съда в Трън, но получи нова присъда от друга съдебна институция за трафик на мигранти

Районен съд-Бургас взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо украинска гражданка, привлечена като обвиняема за противозаконно подпомагане на 9 сирийски граждани да преминат в страната в нарушение на закона, съобщиха от съдебната институция.

Украинската гражданка е обвиняема за това, че на 6 септември 2022 година в град Бургас, на булевард “Тодор Александров“ в посока кръстовище „Трапезица“, с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага, противозаконно подпомогнала 9 чужденци да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона, като за това е използвала моторно превозно средство – лек автомобил марка „Фолксваген Туран“ (престъпление по член 281, алинея 2, точка 1 и точка 5, във връзка с алинея 1 от Наказателния кодекс).

В съдебното заседание обвиняемата помоли съда за налагане на по-лека мярка, като предложи това да е „домашен арест“. Обвиняемата посочи своя настоящ адрес в квартал “Сарафово“, където е регистрирана. В своята защита украинската гражданка заяви пред Бургаския районен съд, че не е считала, че настоящото деяние е престъпление, тъй като е трябвало да превози хора от една точка до друга на територията на страната.

На този етап, от събраните по делото доказателства съдът намери, че са налице предпоставките за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Обвинението е за тежко умишлено престъпление и обвиняемата е съпричастна в неговото извършване. Видно от справката за съдимост, на 23 август 2022 година украинката е извършила престъпление по член 281, алинея 2, точка 1 и точка 5, във връзка с алинея 1 от Наказателния кодекс, за което на 24 август 2022 година Районен съд-Трън е одобрил споразумение, с което обвиняемата е призната за виновна и й е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10 месеца, изпълнението на което е било отложено за срок от три години. Независимо от влязлата в сила присъда и знаейки последиците при неизпълнение на дадения от закона срок, обвиняемата на 6 септември 2022 година е била спряна от органи на Първо Районно управление-Бургас, като в автомобил взет под наем са се намирали девет на брой чужденци, всичките сирийски граждани без документи, незаконно пребиваващи на територията на Република България. Съдът не даде вяра на защитната версия на обвиняемата, че не е знаела, че превозването на чужденци, и то бежанци, от едно място на друго върху територията на Република България е престъпление. Това е така, защото за същото такова деяние тя вече е била осъждана. Районен съд-Бургас отчете, че е налице и реалната опасност обвиняемата да се укрие и да осуети наказателно преследване срещу нея, ако не бъде задържана. Въпреки, че се посочва настоящ адрес от украинската гражданка на този адрес не би могла да бъде осъществена мярката „домашен арест“. Това е така, тъй като на този етап, освен наличните доказателства – регистрационна карта на чужденец, няма други, които да потвърдят, че обвиняемата пребивава именно на този адрес. От справка за пътуванията на обвиняемата, за времето от 2 март 2022 година до 20 юни 2022 година са регистрирани 21 влизания и излизания през граничните контролно-пропускателни пунктове – “Дуранкулак”, “Малко Търново”, “Калотина” и аерогара “София”. Това показа на съдебната инстанция, че „домашният арест“ няма да е подходяща гаранция за осигуряване присъствието на обвиняемата до окончателното приключване на наказателното преследване срещу нея. „Същата показва завишена степен на обществена опасност, а обществената опасност на извършеното от нея престъпление е висока, като се има предвид, че законодателят не е предвидил за състава на чл. 281 НК повторност“, казва в мотивите си Бургаският районен съдСъдът отчете, че жената е с временен статут на територията на Република България, като бежанка от Украйна.

Определението на Районен съд-Бургас подлежи на обжалване или протестиране в тридневен срок.

Виж също...

Loading...