Изгражда се нов параклис по пътя между село Гигинци и Църногорския манастир, строител от Радомирско гради святото място

Нов параклис се изгражда по пътя между брезнишкото село Гигинци и Църногорския манастир “Свети Свети Безсребреници Козма и Дамян”, предаде репортер на Zapadno.com.

Изграждането на параклиса е стартирало през месец юни тази година. Градежът се извършва от строител от Радомирско, който работи на мястото през съботните и неделните дни, тъй като през останалото време от седмицата е зает. Той е градил храма в град Батановци, както и други църкви в региона.

В архитектурата на параклиса присъстват арките като основен елемент. Те са изобразени на входа, на страничните прозорци и ще присъстват в купола на параклиса.

Молитвеният дом се намира в местността “Свети Илия” над Гигинци, където ежегодно на Илинден (по стар стил на 2 август) местни жители и гости на селото се събират за отбелязване на празника с курбан.

Инициативата за изграждане на параклиса е на Ели Сотирова, която има родословни корени в Гигинци. Тя е съдържател на магазин за хранителни стоки в селото. Това ще е вторият параклис край селото, който се изгражда по нейна инициатива. Първият е значително по-малък от строящия се. Тежки житейски събития в живота и провокирали Ели Сотирова да финансира изграждането на молитвения дом, за който събирала пари с работа в Гърция.

Виж също...

Loading...