Местен бизнес: Предприемчив пчелар от село Слаковци се грижи за над 70 кошера, пчеларството наследил от дядо си от Озърновци

Пчелите са най-важният биологичен вид на планетата ни. Причината е, че тези насекоми опрашват близо 80 % от растенията на Земята. Но освен, че опрашват растенията, те произвеждат и еликсирът на природата – меда. Хората са култивирали този биологичен вид и полагат грижи за развитието му. Това прави и 32-годишният Мартин Рихеров, който е създател на пчелна ферма “Рихерови” в брезнишкото село Слаковци. В периодичната рубрика “Местен бизнес” на Zapadno.com пчеларят разказа малко повече за фермата.

Мартин Рихеров е от Перник, но родословните му корени са свързани с Брезнишко и по-конкретно със селата Слаковци и Озърновци. Той е добър и в сферата на IT технологиите и работи като компютърен специалист в Областна дирекция на МВР-Перник. Но освен в тази сфера, Мартин е избрал да се развива в пчеларството. Неговият дядо бил пчелар и отглеждал пчелни семейства в село Озърновци. От дядо си не успял да научи много за пчелите, но по-важното е, че наследил интереса към отглеждането на пчели.

Захванал се с пчеларство през месец май 2014 година. Тогава един ден се събудил с мисълта и желанието да отглежда пчели. По-малко от седмица след този ден той вече започнал да полага грижи за първите си два кошера. Към днешна дата той се грижи за 76 пчелни семейства, които живеят и се трудят в 76 кошера, разположени в два пчелина в Слаковци. Пчелите отглежда сам, но при пълненето на меда в бурканите се включва и семейството му. Повечето свободно време пчеларят отдава на пчелите, тъй като това е неговото хоби.

Няма пчелар, който не е бил ужилван от пчелите си. Мартин също е усещал жилата на своите пчели, но без сериозни последствия за здравето му. Пчелите са изключително чувствителни насекоми и реагират при остри миризми или когато някой навлезе в кошера им, за да изважда мед. По-възрастните пчели жилят по-неприятно от по-младите, споделя пчеларят. Неговият съвет при ужилване от пчела е първо да се потърси лекарска помощ, а не да се правят опити за самолечение, тъй като има опасност ужиленият да има алергия и да се стигне до по-неприятна ситуация.

Пчелите изискват грижи, които започват по-активно да се полагат от ранна пролет до есента. Най-големият проблем, който Мартин Рихеров среща е роенето (бел. ред. роенето е процес на отделяне на половозрели насекоми от колонията им с цел създаване на друга). Досега не е имал проблеми с отравяния на пчелни семейства. Медът, който произвеждат пчелите му е монофлорен и полифлорен. Разликата е, че монофлорният се дава от един вид растение, а полифлорният събира повече от един вид растения в състава си и е познат като така наречения “букет”. Вкусове от овощни дръвчета, слънчоглед и други растения, които се отглеждат в Слаковци и около населеното място са събрани в меда от пчелната ферма. Обикновено от всичките пити в кошерите пчеларят събира около 1 тон и половина мед. Тази година е имал очаквания за повече продукция, но е получил по-малко от обичайното.

Ежегодно Мартин Рихеров се включва като участник в Международно изложение на пчеларството, което се провежда в град Плевен в продължение на няколко дни в началото на месец февруари.

Медът от “Рихерови” може да се закупи от пчелините в село Слаковци, на които са поставени обозначителни табели или чрез поръчка във Фейсбук страницата на пчелната ферма, която може да откриете като натиснете тук.

Снимка: Пчелна ферма “Рихерови”

Виж също...

Loading...