Читалището на село Слаковци ще чества 90 години от основаването си с исторически доклад, награждаване на самодейци и други елементи в програмата

90-годишнина от основаването си ще чества в края на месец септември народно читалище “Искра-1932” в брезнишкото село Слаковци, съобщи за Zapadno.com читалищният секретар Светла Пантелеева.

През 2022 година читалището навършва 90 години от основаването си. По този повод на 30 септември (петък) от 11:00 часа на площада в селото ще се проведе тържествена програма по повод отбелязване на годишнината. По време на програмата председателят на читалището ще отправи приветствие към жители и гости на селото, а секретарят ще представи исторически доклад за институцията.

На събитието ще бъдат наградени самодейци от Слаковци, а благодарствено писмо ще бъде връчено на родственичката на основателката на читалището Мара Агопян – Силвия Георгиева. Поканени на събитието ще са и други наследници на Мара Агопян.

С танци ще се изявят самодейци от народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник. В програмата ще се изяви и младо момиче, което пее народни песни и е от селото. Освен нея се очаква пред жители и гости да с изпълнения да се изяви и дългогодишната певица на читалището Светла Райчева.

Докато продължава програмата на една от стените на читалищната сграда ще се показва презентация по случай 90-годишнината. На присъстващите ще бъдат раздадени малки книжки с кратка информация за институцията. За кръглата годишнина ще се аранжира специална изложба с плетива, бродерии и други изделия от ръцете на граовките. Отделено ще бъде внимание и на художник от Слаковци Атанас Иванчев, за когото ще се подреди кът. Освен този кът ще бъде обособен и друг с предмети от активен читалищен деятел, които негов наследник е предоставил за отбелязването на празничната годишнина.

Виж също...

Loading...