По пътя между общините Трън, Брезник и Перник монтираха 28 нови знака и подмениха други 17 за тол такси и винетки – СНИМКИ

Близо 30 пътни знака са монтирани по второкласен път 63 в отсечката Перник – Трън – Стрезимировци. Знаците са указващи необходимостта от платена тол такса и винетка по второкласния път, съобщиха за Zapadno.com от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура”.

От 1 юли тази година за ползване на второкласните пътища, какъвто е и път 63 в отсечката Перник – Трън – Стрезимировци, моторните превозни средства с маса над 3,5 тона е необходимо да платят тол такса. До 30 юни 2022 година моторните превозни средства над 3,5 тона плащаха тол за автомагистралите и първокласните пътища, а за второкласната пътна мрежа ставката беше нула стотинки. С постановление на Министерския съвет от 24 юни 2022 година, обнародвано в “Държавен вестник” на 30 юни 2022 година, са въведени ставки и за второкласните пътища. Пътят Перник – Трън – граничен контролно-пропускателен пункт „Стрезимировци“ е част от второкласната пътна мрежа и по него преминава интензивен тежкотоварен трафик от и към граничния пункт със Сърбия, поясниха от Агенция “Пътна инфраструктура”.

В началото на август тази година на второкласен път 63 в отсечката Перник – Трън – Стрезимировци, който е изцяло в област Перник, са монтирани 28 броя пътни знаци (Д25.1), указващи необходимостта от платена тол такса и винетка. Подменени са други 17 знака за винетна такса (Д25) с нови, които обозначават и задължително платена тол такса (Д25.1). Пътните знаци са монтирани на всички места, на които е възможно тежкотоварен автомобил да се включи по републиканската пътна мрежа – след населено място, както и при кръстовища с други пътища, какъвто е районът при отбивката за село Ездимирци.

На територията на общините Брезник и Трън не преминават други второкласни пътища и не се предвижда поставяне на допълнителни пътни знаци за винетна такса (Д25) и за платена тол такса (Д25.1), добавиха от Пътната агенция.

Виж също...

Loading...