Главният купол на манастира “Свети Архангел Михаил” край Трън пази най-ранната живопис, изобразена в светата обител

Най-ранната живопис в трънския манастир “Свети Архангел Михаил” е запазена в главния купол. Това е установил доктор Светозар Ангелов от Център за славяно-византийски проучвания “Проф. Иван Дуйчев” в София при посещения на манастира край град Трън. Доклад, свързани с надписът от купола на светата обител, той представи на четвъртата национална научна конференция “Общество, Култура, Образование” в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

За първи път той е посетил манастира в пограничната община през 2006 година. Тогава е успял да заснеме част от стенописите от XVII век, които вече не са по стените на храма. Най-ранната живопис е запазена в главния купол и вероятно датира от края на XIV или XV век. От XV век датират част от стенописите в олтара на храма, които вече могат да се видят в своята цялост. 14 години след това – през месец октомври 2020 година, заедно със свои колеги, извършил теренна работа в Трънско по проект. “Тогава видяхме, че е завършила последната реставрация на обителта. Снимките, които успяхме да направим ме провокираха при избора на тема за конференцията, а именно надписът от купола на Трънския манастир. Става въпрос за стенописен надпис, разположен в основата на централния купол на манастирската църква. Разчитането и проучването на въпросния надпис е основна цел на доклада”, каза доктор Светозар Ангелов.

В доклада си доктор Ангелов представя част от записките на Константин Иречек, който посетил и Трънския манастир. Според записките манастирската църква е била изографисвана два пъти – при изграждането и през XVII или XVIII век. До наши дни се е запазила малка част от живописта на храма, предимно в олтарното отделение и главния купол. В периода 1957 – 1958 година Георги Стойков прави архитектурни планове на храма и манастирските сгради, като представя спецификите на градежа им. Той причислява храма на Трънския манастир към атонските църкви, за които е характерно наличие на 3 главни архитектурни елемента.

Докладът на доктор Светозар Ангелов ще бъде публикуван в страниците на сборника с останалите доклади от четвъртата национална научна конференция, която се проведе в Брезник в началото на месец септември.

Виж също...

Loading...