Новооткрит документ разкрива: Брезник е бил с най-много майстори-тъкачи в региона – 37, които са обединени в сдружение

Историкът Симеон Мильов представи новооткрит документ от 1849 година. Документът е за тъкаческия (платнарския) занаят в град Брезник. Данни за него Симеон Мильов представи на четвъртата национална научна конференция “Общество, Култура, Образование” в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Краеведът Вера Георгиева от Брезник е писала най-много трудове за тъкаческия занаят. Това е причината докладът за новооткрития документ Симеон Мильов да посвети на Вера Георгиева. Според документа през 1849 година тъкаческия еснаф и хора, които не са изпълнили задължения към него, се съдят. Първоначално годината на документа не била датирана точно, но след проучване, тя е уточнена.

Тъкачите в миналото са известни и като мутафчии. В средата на XIX век майсторите по тъкаческия занаят в Брезник са били 37. Те са били организирани в сдружение, което е било регистрирано в съда. “Тъкачите в Брезник са известни като майсторите на памучното платно. Оказва се, че в терминологията на зографите памукът се обозначава като “бобак”. Вероятно, защото цветът на памука е приличал на бобче. Когато Вельо Велев описва какво е имало в Брезник, той говори за много черно петно. Всъщност е памучно платно. Започнали са да ползват памучните прежди за тъканната основа на памучните платна”, каза историкът Симеон Мильов. Председател на тъкаческото дружество е бил Димитър Игнатов.

“Опитвайки се да разбера от кога и за какво е възникнал и е разпространен тоя занаят в Брезнишко… Защото в Радомирско има две фамилии мутафчии, в Пернишко – няма, в Трънско има три фамилии мутафчии”, сподели още Симеон Мильов.

Още интересни подробности около новооткрития документ от 1849 година ще може да се прочетат в доклада на Симеон Мильов, който ще бъде публикуван в том IV на сборника “Известия на Общински исторически музей-Брезник. Общество, Култура, Образование”, който брезнишкият музей предстои да издаде.

Снимка: От изложбата “Брезник – минало и настояще” на Общински исторически музей-Брезник от 2017 година

Виж също...

Loading...