Близка на поета от Брезнишко Евстати Бурнаски: Творчеството му носи строгостта на военния, но показва и един изключително нежен лирик

Творчество от поета от брезнишкото село Муртинци Евстати Бурнаски беше представено от Нонка Кръстева от пернишкото сдружение с нестопанска цел “Локално наследство” по време на четвъртата национална научна конференция “Общество, Култура, Образование” в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Тази година се навършват 100 години от рождението на Евстати Бурнаски. Годишнината е част от темите, на които бе посветена тазгодишната конференция в музея на Брезник. Поетът е роден на 21 октомври 1922 година в брезнишкото село Муртинци. Първоначално учи в началното училище в селото. След преместването на семейството му в София той завършва основно и средно образование. Като кандидат-студент е приет в три специалности, но тъй като много обича животните започва да следва ветеринарна медицина в Софийския университет “Свети Климент Охридски”. Там той завършва с отличие. Било му е предложено асистентско място в катедрата по микробиология, но отказва и отива в село в Шуменско, за да работи като ветеринарен лекар.

Впоследствие е мобилизиран и 10 години пътува из страната, работейки по военни гарнизони. През 1948 година е произведен като офицер със званието “поручик”. Първите му публикации излизат през 1953 година. Първата му книга излиза през 1957 година и е със заглавие „Песни по пътя“. Автор е на над 30 стихосбирки като “Обич”, „Бреговете са стръмни“, “Лирика” и други. Почетен гражданин е на няколко български града, сред които и Брезник. Присъдено му е званието „Заслужил деятел на културата“. През 1997 година е удостоен със златна диплома от Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора. Евстати Бурнаски умира на 31 юли 2015 година на 92 години.

“Той имаше най-тежкото предизвикателство на съдбата – изгуби 10-годишната си дъщеря в борба с рака. В гробищния парк се родиха и стиховете “Шеста алея” и “Стихове за Доли”. На съпругата си посвещава също много стихове. Въобще това е едно творчество, което бихме казали е съвместимо с неговата професия, която е рамкирана от дисциплина, строгост на военния и в същото време един изключително нежен лирик в своите произведения. Той описва живота на военния през неговия поглед”, сподели Нонка Кръстева, която лично е познавала поета.

Подробности за нейния доклад ще могат да се прочетат в сборника с доклади от четвъртата национална научна конференция, който Общински исторически музей-Брезник ще издаде.

Снимка: Аниела Асенова

Виж също...

Loading...