Голям празник в Гигинци: Читалището на селото чества 70-годишнина с оркестър “Средец”, шопски дует и формация “БрезиЯна” – СНИМКИ

Народно читалище “Искра-1952” в брезнишкото село Гигинци отбеляза 70-годишнина от създаването си в деня, когато се чества традиционния землячески събор на населеното място, предаде репортер на Zapadno.com.

Програмата стартира с поднасяне на цветя на войнишкия паметник на загиналите във войните за Освобождение и Национално обединение на България военнослужещи от село Гигинци. Пред паметника имаше почетен караул с представители на национално дружество “Традиция” – клон Перник. Официалната церемония по отбелязване на годишнината продължи с приветствия и връчване на отличия на изявени дейци, свързани с историята на читалището. Исторически доклад, който бе прочетен от кметския наместник Цана Сандова върна гигинчани и гости на селото в миналото, когато се полагали основите на читалищната институция. Тя прочете и стихотворение за празника на читалището. Поздравителни адреси за годишнината бяха отправени от кмета на община Брезник, сурвакарската група на селото, народно читалище “Граовска пробуда-1928” в село Гигинци и Регионалния експертно-консултантски и информационен център „Читалища”-Перник.

След официалната част програмата продължи с музика и танци от народен оркестър “Средец” с ръководител Йордан Илиев – Писеца, шопски дует с танцьори от танцов състав към читалището в столичния квартал “Горна баня” и брезнишката танцова формация “БрезиЯна”.

Разгледайте снимки от програмата за 70-годишнината на читалището и традиционния събор в село Гигинци:

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и танцова формация “БрезиЯна”

Виж също...

Loading...