Невиждан спектакъл в Брезник: Ретро дефилето показа как са се обличали брезничани през XIX и XX век – ВИДЕО

Реплики на облекла, изработени по черно-бели снимки от 100 и повече години на брезничани и фамилии от Брезник, бяха показани на ревюто-изложба пред Общинския исторически музей в града, предаде репортер на Zapadno.com.

6 облекла по снимки са изработени от дизайнерката Александра Петрова, която е отделила 2 месеца работа за направата им. Задачата е била предизвикателство за дизайнерката, но не и нещо непознато, тъй като изработва и сценични костюми. “Случва ми се е да правя облекло по снимки. Беше предизвикателство най-вече подборът на материалите и цветовете, защото снимките бяха черно-бели. Трябваше роклите да са хомогенни, да стане една колекция, но мисля, че се справих добре”, сподели Александра Петрова и добави, че по време на изработката на облеклата е имало и проучване за дрехите от периода на края на XIX и началото на XX век.

Дефилето се проведе през изложбена сграда “Военен клуб” към брезнишкия музей и се организира в рамките на проекта „Традиция и модерност: ревю-изложба на градско облекло в Брезник от края на ХІХ-средата на ХХ век“ с финансовата подкрепа по Договора за сътрудничество между Община Брезник и “Асарел Инвестмънт” ЕАД. Костюми от реквизита на пернишкия театър и дизайнерски шапки също бяха показани по време на събитието. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: Ретро дефиле в Брезник: Красиви брезничанки и манекенки показаха градското облекло отпреди 100 години и повече – СНИМКИ.

Вижте как се проведе ретро дефилето чрез видеата, които Zapadno.com засне за читателите си:

Виж също...

Loading...