114 години независима България: Таблото на площада в Брезник припомня факти и снимки от обявяване на независимостта на страната

Информационното табло на централния градски площад в град Брезник, което се намира пред сграда на местното народно читалище “Просвещение-1870”, припомня факти и фотографии, свързани с обявяването на незавимостта на България, предаде репортер на Zapadno.com.

В навечерието на 114-тата годишнина от обявяване на независимостта на страната, таблото е аранжирано в духа на историческите събития от началото на XX век. “На 6 април 1909 година българското и турското правителство подписват окончателния протокол между двете страни, с който се уреждат всички спорни моменти. България веднага получава нужните ноти от Великите сили, с които се признава българската независимост”, четем от таблото пред брезнишкото читалище.

На фотографиите се откроява и Негово царско величество Фердинанд I Български по време на обявяването на независимостта на страната.

С обявяването на независимостта българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена й от големите европейски държави с Берлинския договор.

Виж също...

Loading...