Грешки на паметната плоча на Тако Пеев в село Ярловци и в биографията му са открити от професор от Историческия факултет към Софийския университет

Темата “Въпроси от биографията на трънския общественик Тако Пеев” представи в доклад професор Надя Манолова-Николова от Историческия факултет към Софийския университет “Свети Климент Охридски” по време на четвъртата национална научна конференция “Общество, Култура, Образование”, която се проведе на 8 септември в музея на Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Тако Пеев е внук на известния знеполски водач и чорбаджия Пея Степанов. Роден е в трънското село Ярловци. Смята се, че Тако Пеев е подпомогнал развитието трънското светско училище и е участвал в освобождението на Трънско в периода 1877 – 1878 година. Той съдейства активно и за освобождението на Трънско и Брезнишко от сръбската окупация в периода от 1878 до края на месец май 1879 година. Бил е депутат от Народната партия. “Но тъкмо този период е бил най-малко изучаван. И тук аз се сблъсквам с доста сериозни въпроси”, каза професор Надя Манолова-Николова.

На 29 май 2020 година в родното село на Тако Пеев – Ярловци е поставена паметна плоча за него с текст. Професорът похвали инициативността на организаторите за поставяне на паметната плоча, но е на мнение, че грешките променят биографията на трънския общественик. “В надписа има сериозни грешки и те са свързани с това, че Тако Пеев не е народен представител, както са изброени 3-то, 4-то, 7-мо и 8-мо Велико народно събрание, а в 6-то, 8-мо, 9-то и 4-то Велико народно събрание. На пръв поглед това може да изглежда несъществено, но тази грешка всъщност отнася по различен начин политическата дейност на Тако Пеев в тези години. И е естествено да бъде потърсена причината за грешката и да се подходи малко по-сериозно. Тъй като са публикувани стенографските дневници, съставите на Народното събрание, тези неща се установяват. Още по-интересното е, че грешката е допусната още през 1926 година. Във вестника на Народната партия – “Мир”, който е изключително добър вестник, тази статия е направена няколко дни след неговата смърт. Тоест още с кончината му започват грешките в неговата биография. Оттук нататък се опитах да си съставя малко по-сериозно мнение въз основа на документите, които се съдържат в Знеполския Пеев архив относно годините, в които този човек живее, какво прави и така нататък”, каза професор Надя Манолова-Николова. Тя е издирила данни за Тако Пеев и е попаднала на противоречиви информации, свързани с рожденната му дата, първото му име, образованието му и подробности от биографията му.

На какво е попаднала професор Надя Манолова-Николова ще може да прочетете в подробния и доклад за биографията на Тако Пеев, който ще бъде публикуван в четвъртия том на сборника с доклади от провелата се на 8 септември национална научна конференция в Брезник.

Виж също...

Loading...