Наслука: Тази събота стартира груповият лов на дива свиня и местен дребен дивеч, в изборния ден няма да се ловува

Груповият лов за дива свиня и местен дребен дивеч се открива тази събота (1 октомври). Ловният сезон ще продължи до втората неделя на месец януари 2023 година. В изборния ден – 2 октомври, няма да се утвърждават графици за групово ловуване, съобщиха от Министерство на земеделието.

Индивидуалното и групово ловуване на дребен местен и водоплаващ дивеч се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници. След 1 януари на водоплаващ дивеч може да се ловува и в сряда. Извършва се само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

Разрешителното за индивидуален лов на мигриращ и водоплаващ дивеч се издава за срок един месец, като за фазан, яребица и кеклик то е с фиксирани дати на ловния излет, съгласно утвърден график.

Във връзка с превенцията за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете, ловът ще се провежда при стриктно изпълнение на мерки за биосигурност и дезинфекция.

Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, също така ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.

Министерството на земеделието и Изпълнителна агенция по горите пожелават на всички ловци наслука и призовават към стриктно спазване на нормативната уредба и правилата за безопасност по време на ловния сезон.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...