Около земните пирамиди край село Банище е предвидена гола сеч, дървета растат върху пясъчните образувания, които екоинспектори провериха

През месец август инспектори на Регионална инспекция по околната среда и водите-София са извършили извънредна проверка в землището на брезнишкото село Банище, предаде репортер на Zapadno.com.

Проверката е извършена, съгласно Закона за защитените територии, с цел преценяване на естетическата стойност и значението за развитие на екологосъобразен туризъм на природни образувания „Земни пирамиди” в местността „Шопа” в землището на Банище. На терен инспекторите са констатирали, че в поземлен имот се намират пясъчни образувания наречени земни пирамиди и са разположени в ровина, която представлява подотдел 169-4, с площ 1,1 хектара. В този имот попада и подотдел 169 „т“ – издънково насаждение акация с площ 0,3 хектара. По действащия към момента горскостопански план на териториално поделение „Държавно горско стопанство-Брезник“ е предвидена гола сеч, която не е изведена, поясниха за Zapadno.com от Регионална инспекция по околната среда и водите-София.

При направения оглед на земните пирамиди се установи самозалесяване на терена около пирамидите и по самите тях с иглолистни видове – бял и черен бор, широколистни видове – дъб, акация, джанка и други, добавиха от екоинспекцията.

Местността, в която се намира ровината със земните пирамиди е на отстояние 1 километър от регулацията на село Банище. Установено е наличието на указателни табели, които са в лошо състояние. Във връзка с проверката и констатираното от нея, Регионална инспекция по околната среда и водите-София е изпратила писмо до Мнистерство на околната среда и водите, с цел произнасяне по целесъобразност.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...