Танцьорката Таня Борисова: Село Гигинци е в моето сърце, а фолклорът е пътя, по който вървя и ще продължа да се развивам

15-годишната Таня Борисова е свързана с брезнишкото село Гигинци, откъдето има родословни корени. За нея селото е в сърцето и. Това сподели младото момиче пред репортер на Zapadno.com.

Наскоро Таня Борисова взе участие в програмата по отбелязване на 70-годишнината на народно читалище “Искра-1952” в Гигинци и събора на селото. Заедно със свои танцов партньор, двамата представиха шопски дует с темпераментни народни танци. Двамата са част от танцовия състав към народно читалище “Пробуда-1926” в квартал “Горна баня” в София.

Младата танцьорка с корени от Гигинци учи в Националното училище за танцово изкуство в София. Пламъкът и към българския фолклор пламнал на 2-годишна възраст, когато се хванала и на първото си хоро, което било под звуците на “Бяла роза”. Започва да се занимава с танци, когато е в детската градина. В 3-ти клас вече започва да полага основите на професионалния си път във фолклора. Тогава се зародила и амбицията да се запише в Националното музикално училище. “Оттук-нататък гледам да се занимавам само професионално и все повече и повече с танци. Има трудности, но всички трудности имат начин, за да се направят”, сподели Таня Борисова.

На въпроса какво е Гигинци за нея като усещане, тя отговори: “Голямо, защото още като мъничка – на 1 годинка и 6 месеца, съм започнала да ходя в сурвакарската група. Като цяло е много за мен. Това село го обичам супер много и ми е в сърцето”, добави Таня. Участието и в сурвакарската група на Гигинци продължава и до днес. Тази година, по време на местния сурвакарски празник, за първи път е влязла в ролята на бюлюкбашия. “Преди това е бил баща ми и други приятели на баща ми. Като цяло ме беше много страх, но тате ме окуражи и ми каза: “Ти можеш, ти си силна”. Даде ми сабята и с един приятел бях водач на сурвакарската група”, каза още Таня Борисова.

Младото момиче е твърдо решено да продължи да се развива в родния фолклор, като след завършване на Националното музикално училище ще се насочи към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Нейното голямо желание е и да бъде част от голям държавен ансамбъл.

Пожеланието и към жителите на село Гигинци е да бъдат все така усмихнати, забавни, щастливи и задружни.

Виж също...

Loading...