Като феникс от пепелта: Опожареното ателие в село Банище, където семейство Евтимови творяха, е почти възстановено

“Всичко е добре, щом свършва добре” – гласи цитатът от английския драматург, актьор и поет Уилям Шекспир. Съвсем скоро тази сентенция ще се отнася 100 процента и за семейството художници Даря и Сашо Евтимови, чието творческо място в брезнишкото село Банище изгоря при пожар по-рано тази година, предаде репортер на Zapadno.com.

Припомняме, че в началото на месец март ателиетата на семейството творци, които се намират в брезнишкото село Банище, изгоряха вследствие на пожар. Вследствие на пламъците бяха унищожени 80 квадратни метра покривна конструкция, 5 кубически метра дървен материал, легла, печка, бойлер, косачка, но и 40 картини и скулптури, които изгоряха или бяха увредени.

Няколко дни след пожара информационният сайт Zapadno.com обяви в публикация апел за помощ на творческото семейство. Всеки, който желаеше, можеше да помогне със закупуване на картини от Даря и Сашо Евтимови, а със събраните пари се предвиждаше ремонт на изпепелената им къща в Банище. През месец април в столична галерия бе открита и благотворителна изложба с техни картини.

Половин година след нещастието, сполетяло семейство Евтимови, ателието и мястото им за отдих в село Банище са на 90 процента възстановени. “Абсолютно сме се справили и то благодарение на помощта на всички наши приятели, които се отзоваха и ни помогнаха и с материална, и с морална подкрепа. Много беше трудно, защото всичко тръгна от основи. Това, което бе изгоряло, бе изринато, изчистено и започнахме от нулата. Трудно се изгражда, още повече в такъв период, когато материалите са скъпи. Беше едно голямо предизвикателство, но когато човек иска нещо много, то се случва”, сподели Даря Евтимова.

Работата по възстановяването на къщата на семейство Евтимови е започнала преди няколко месеца, а средствата са събрани изцяло от продадени техни картини. “Ние имахме две големи колекции, които ги бяхме приготвили да ги оставим един ден на наследниците. Но добре, че ги имахме и бяха оцелели, така че с тях се справихме. Добре, че и тези хора, които помогнаха, ги има”, каза още Даря Евтимова.

След завършване на възстановяването семейството обмисля да покани приятели и хора, които са помогнали на символично откриване.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...