Танцова група “БрезиЯна” и детски танцов състав “Граовчета” с куп награди от фестивала “Люлин пее и танцува”

Брезнишкото сдружение “БрезиЯна” е получило множество награди от първото издание на фестивала “Люлин пее и танцува”, научи Zapadno.com.

На 25 септември фестивалът се е провел в пернишкото село Люлин, а на сцената му са се качили фолклорна танцова група “БрезиЯна” и детски танцов състав “Граовчета” с ръководител Яна Кираджиева към сдружение “БрезиЯна”. Участието им е било наблюдавано и оценено от жури с председател етнохорологът и фолклорист Милчо Георгиев и членове етнологът Цветана Манова и етномузикологът Мартин Борисов. С награда за най-малък участник е удостоена Йоана Найденова от детски танцов състав “Граовчета” към сдружение “БрезиЯна”. В раздел “Танцово изкуство”, категория “Б” – любителски сценични танци с втора награда са удостоени детска танцова група “Граовчета” (7 – 8-годишни), както и трета награда за детска фолклорна танцова група “Граовчета” (4 – 6-годишни) към към сдружение “БрезиЯна”. В същия раздел с първа награда за участници над 18 години са удостоени танцьорите от фолклорна танцова група “БрезиЯна”.

В изданието на фестивала участие са взели общо 19 певчески групи, хорови и танцови формации за словесен и обреден фолклор, както и 49 индивидуални певци, инструменталисти, разказвачи и хумористи. Общият брой на участниците е бил 337 от 4 области, поясниха от народно читалище “Христо Ботев-1961” в село Люлин.

Снимка: Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища”-Перник

Виж също...

Loading...