На най-слабите избори от 89-а насам: ДПС удвоява резултата си, БСП се срива, десните напредват, вотът за новите играчи е раздробен в област Перник

Активната кампания, която проведе бившият областен управител на Перник Кирил Стоев осигури депутатски статут на бившия силов министър Бойко Рашков. Като водач на листата на партия „Продължаваме промяната“ Рашков е на сигурно избираемо място, независимо колко преференции има за останалите в листата.

Другият сигурен депутат е водачът на ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев. Коалицията е категоричен победител на областно ниво и има голям шанс да излъчи поне двама от общо 4 депутата, които ще влязат в парламента от област Перник.

Централната избирателна комисия обяви, че очаква изборите на 2 октомври да се окажат с най-ниска избирателна активност от 1989 година насам. Но на местно ниво данните от сайта на Районната избирателна комисия показват, че в област Перник са гласували 38 на сто от хората по списък, имащи право на глас.

През ноември миналата година “Продължаваме промяната” вкараха 1 депутат от областта с малко над 10 хиляди гласа. Сега кандидатите начело с Рашков привлякоха 7 605 гласа. На този фон ГЕРБ с над 13 500 гласа през ноември сега са привлекли над 14 100 гласа. Макар да е изненадващо, “Демократична България” и ДПС са получили по-голям вот в сравнение с миналата година. Тогава 1 824 гласа бяха достатъчни на “Демократична България”, за да имат шанс за депутат. Сега са отчели 41 привърженици повече, но ниският им резултат на национално ниво едва ли ще им помогне за парламентарно представителство от област Перник. ДПС почти удвоява гласовете си като ги вдига от 650 на предходните избори до 1161 на настоящия вот.

Българската социалистическа партия, която миналата година се стопи до малко над 5 000 гласа от цялата област Перник, сега отчита подкрепа от по-малко от 4 000 човека. В сравнение с този резултат „Възраждане“ е във възход, изпреварва БСП и от 1 887 гласа качва подкрепата си до 4 257 гласа. Перник допринася с 2241 гласа за общия национален резултат на партията с лидер Стефан Янев, която се яви в коалиция с АБВ.

За успеха на ГЕРБ са допринесли 356 гласа от секциите в град Брезник. Без да броим селата, само градът е дал 224 гласа на “Продължаваме промяната”, а едва 125 гласа са отишли при БСП. “Възраждане” има 106 гласа от общинския център, като почти толкова имат и партиите на Слави и на Янев взети заедно. Партията на Мая Манолова е получила 4 гласа повече от ДПС, а градската десница разчита на 46 човека в град Брезник.

В секциите на град Трън са получени 64 гласа за БСП. Отново без да включваме данни от селата, градът е допринесъл с 20 гласа за резултата на ДПС и с 25 гласа за „Има такъв народ“. „Възраждане“ имат 48 гласа, докато партията на бившите управляващи е спечелила доверието на 83-ма избиратели. От своя страна коалицията ГЕРБ-СДС си е осигурила 40 процента от вота или 225 гласа в град Трън.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...