Необичайно за Трънско: В изборния район на Рашков, всяка секция в града и селата е с поне 1 глас за ДПС

В Глоговица е единствената избирателна секция, в която няма отчетен глас за ДПС. Тя се отличава на фона на всички останали секции в община Трън, където има поне по 1 глас за Движението за права и свободи.

На извънредните избори за парламент, които се проведоха на 2 октомври 2022 година, гласове се приемаха в 22 секции на територията на община Трън. По данните от протоколите, които Централната избирателна комисия публикува, всички секции общо са преброили 509 гласа за коалиция ГЕРБ-СДС. На второ място са сборните гласове за коалицията начело с БСП. Те имат 209 гласа или 300 броя по-малко от победителите в изборите. Трети по вот е новосформираната партия „Продължаваме промяната“ с общо 195 гласа. „Възраждане“ са постигнали под 100 гласа, но ДПС има 40 привърженици, гласували в Трън и Трънско.

Ерул е „червеното“ село на общината, където половината гласове (12 на брой) са отишли при БСП, а останалите са разпръснати между най-различни участници в изборите. В Ломница също преобладава вотът за БСП (8 гласа), като “Продължаваме промяната” и ГЕРБ имат едва 1 – 2 гласа по-малко. Много близки по брой са гласовете и във Велиново. Там има 7 гласа за “Продължаваме промяната”, 6 – за ГЕРБ и 5 – за ДПС. Във всички останали села най-много гласове са преброени в полза на ГЕРБ, като на повечето места предимството е отчетливо, дори двойно и тройно пред останалите.

Обобщените данни за секциите в община Трън показват, че гласоподавателите категорично избират управлението на държавата да е в ръцете на ГЕРБ-СДС. Ако гледаме данните само на водещите партии, които ще влязат в парламента, половината трънски вот е в полза на ГЕРБ. Всички останали имат по-малко, като в селата “Продължаваме промяната” и БСП се представят по-добре, отколкото в града. „Възраждане“ има почти еднакъв вот сумарно в града и сумарно в селата, както и ДПС.

С този резултат избирателите от Трън допринасят ГЕРБ – с водач на листа Кирил Ананиев – да е първа политическа сила в област Перник. Водената от Бойко Рашков листа на “Продължаваме промяната” остава на второ място в региона. БСП е с по-малко гласове от преди, докато за „Възраждане“ има дори повече от удвоен резултат спрямо миналата година. Грубо може да се каже, че ДПС също почти удвоява гласовете си от Перник.

Виж също...

Loading...