Цената за литър олио в област Перник е с разнопосочни изменения на седмична база, показва анализ за последната седмица на септември

В рамките на периода от 21 до 28 септември се отчита понижение на средната цена на едро на рафинираното слънчогледово олио за страната и същевременно повишение на тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти, показва седмичен анализ на Министерство на земеделието.

Предлагането на дребно на олиото в големите търговски вериги е в ценовия диапазон от 4 лева и 83 стотинки за литър в област Добрич до 5 лева и 49 стотинки за литър във Варна, Кърджали, Стара Загора и Хасково. В тринадесет области се отчитат разнопосочни изменения на цените на седмична база, в интервала от -1,9 % в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Русе и София до +10 % във Варна. Средната цена за страната в големите супермаркети е 5 лева и 27 стотинки за литър, с 1,2 % над нивото от предходната седмица.

В другите търговски обекти цените на олиото варират от 4 лева и 92 стотинки за литър във Видин, Враца и Монтана до 6 лева и 45 стотинки за литър в Ловеч и Плевен. В Пазарджик, Пловдив, Перник и София ценовите стойности са с между 0,8 % и 7,4 % по-високи спрямо предходната седмица, докато в Благоевград и Силистра е налице понижение, съответно с 1,5 % и 9 %. Това води до незначително увеличение на средната цена за страната в тези обекти с 0,2 %, до 5 лева и 48 стотинки за литър.

Виж също...

Loading...