2001 гласа от Брезнишко за управлението на страната – по-голяма част от вота за ГЕРБ и БСП идва от селата, останалите привличат повече хора от града

Както в Трън, така и в Брезник ДПС е представено с поне 1 глас в повечето секции на изборите за народни представители, проведени на 2 октомври 2022 година, предаде репортер на Zapadno.com.

Според протоколите, публикувани на сайта на Централната избирателна комисия, в града и селата на община Брезник предпочитанията за коалицията на ГЕРБ преобладават съществено пред останалите участници в надпреварата. Листата с водач Кирил Ананиев е спечелила 762 гласа, което е над два пъти повече от резултата на отбора начело с Бойко Рашков (361 гласа). На трето и четвърто място са БСП и „Възраждане“.

В почти всички брезнишки села категорична преднина имат гласовете за ГЕРБ. Като цяло вотът на селата носи на партията повече гласове, отколкото вотът в общинския център. 20 на сто от всички гласове в селата осигурява само Ноевци. Толкова идват и от секциите в Долна Секирна, Кошарево и Гигинци взети заедно. Около една четвърт от гласовете осигуряват селата Слаковци, Сопица и Велковци. В секциите в града дистанцията между първия и следващите не е с толкова голяма разлика, но отново изборът за ГЕРБ преобладава.

В много от селата БСП и “Продължаваме промяната” имат близки резултати. Като цяло много по-голямо е предимството за “Продължаваме промяната” в града. Само секциите на град Брезник “Продължаваме промяната” взимат 224 гласа, докато общият резултат на БСП от града и селата е 236 гласа. В сравнение с „Възраждане“, БСП е равностойна при избирателите в града, но разчита на доста по-голяма подкрепа в селата.

Движението за права и свободи е постигнало 41 гласа в община Брезник. Партията на Стефан Янев има 80 гласа, а Слави Трифонов и “Демократична България” отчитат в общината 95 – 96 гласа.

Виж също...

Loading...