Цените на яйцата размери M и L в по-малките магазини в област Перник са достигали до 41 – 44 стотинки за брой в последната седмица на септември

Като цяло, в рамките на периода 21 – 28 септември се наблюдава повишение на средните цени по веригата на предлагане на яйца за страната, показва анализ на Министерство на земеделието.

Предлагането на яйца – размер М в другите търговски обекти е в ценовия интервал от 33 стотинки за брой в Благоевград, Добрич, Кюстендил и Разград до 41 стотинки за брой в областите Перник и София, а на яйца – размер L – от 35 стотинки за брой в Добрич и Разград до 44 стотинки за брой в Перник и София. Седмичните ценови изменения, регистрирани в по-малките магазини, са изцяло в посока нагоре. Увеличението е в рамките на 1 стотинка за брой – 2 стотинки за брой най-чувствително в Разград и Русе и за двата размера яйца.

През отчетената седмица цените на дребно на яйцата в големите супермаркети са средно с 2 стотинки за брой по-високи от тези в по-малките търговски обекти и за двата наблюдавани размера. Най-голяма разлика в тази посока се отчита в Разград –  7 стотинки за брой за размер М и 9 стотинки за брой за размер L. В пет области яйцата – размер М се продават с между 1 стотинка за брой и 4 стотинки за брой в Пловдив по-евтино в големите търговски вериги, отколкото в другите търговски обекти. Подобна е ситуацията за яйцата – размер L в големите търговски вериги в Перник, София, Шумен и Пловдив, където те се предлагат на цени, от 1 стотинка за брой до 3 стотинки за брой по-ниски от тези в другите търговски обекти.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...