Професор Антонов, с родословни корени от Брезнишко, ще демонстрира как смартфон показва въглехидратите в храната

Професор Людмил Антонов, който е роден в град Брезник, ще участва в Софийския фестивал на науката. Заедно с доктор Цанислава Генова от Института по електроника при Българската академия на науките, ще представят на научния фестивал как всеки може да бъде сам лаборатория. Събитието ще се проведе на 8 октомври в зала “Лаборатория” в София Тех Парк и е в партньорство с “Аurubis”, научи Zapadno.com.

“Снимате вечерята си и смартфонът ви веднага казва какво е количеството на въглехидрати, мазнини и белтъчини. Без да отваряте бутилката вино, измервате съдържанието на алкохол и полифеноли в него. Снимате спектъра на вашата кожа, който веднага показва, ако имате някакви заболявания или просто ви препоръчва какъв крем да ползвате. Всичко това вече е реалност чрез новите методи на зелената аналитична химия”, с този текст се анонсират демонстрациите, насрочено за събота, 8 октомври. Събитието е по повод Международната година на фундаменталните науки за устойчиво развитие. Входът ще е с безплатни пропуски.

Професор Людмил Антонов е един от тримата братя, които имат родословни корени от селата Кошарево и Душинци. Той е дипломиран магистър по Органична и аналитична химия към Химическия факултета на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. През 2021 година, навръх 24 май, той е удостоен с наградата “Питагор” за цялостен принос от тогавашния министър на образованието и науката професор Николай Денков. Тази година наградата “Питагор” за цялостен принос не е връчена, но са връчени отличия в други категории. Прочетете още по темата в публикацията: Проф. Л. Антонов от Брезнишко, който е носител на наградата “Питагор”, получи поздравления от президента Р. Радев за постиженията в науката.

Кадър: БНТ

Виж също...

Loading...