Язовирът край Слаковци отново вдъхновява художници от България, С. Македония и Турция – СНИМКИ

12 художници рисуват картини сред природата на язовир “Слаковци” край едноименното брезнишко село. Те са участници в 25-то издание на арт пленер, който от 1998 година насам се организира в област Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Художниците, които творят в продължение на седмица на язовира, са от областите Перник, Благоевград, Пловдив и Габрово, както от Северна Македония и Турция. Надсловът на пленера е “Перник – дух и колорит”. Едно от условията е художниците да нарисуват по две картини, които ще останат за фонда на галерия “Перник” и за Община Перник. Въпреки това творците са разгърнали потенциала си и някои дори са нарисували повече от две картини. Материалите за рисуване се предоставят от организаторите на пленера. “Препоръчали сме да работят горе-долу в нея. Досега има произведения на едно почти завършено ниво и се надявам до края на пленера да бъдат готови”, сподели директорът на галерия “Перник” Елена Темелкова, която е и сред участниците в творческия форум.

Сред участниците на пленера са две семейства от Северна Македония и Турция. Художниците от Северна Македония са Стефан Хаджиниколов и неговата дъщеря Стефани Хаджиниколова. “За пръв път съм тука, а на пленер съм била три пъти”, сподели Стефани Хаджиниколова, която рисува с акварелни бои. Първо участие в този тематичен пленер взима и нейният баща Стефан Хаджиниколов, който преди 5 години е открил изложба в Перник. Той пък е избрал да рисува с комбинирана техника. По време на престоя си в Брезнишко семейството от западната ни съседка е посетило и общинския център Брезник, като впечатленията им от града са отлични.

Другото семейство, което е от чужбина, са Айнур Махмудова-Каплан и нейният съпруг. Айнур е от Момчилград, но от края на 80-те години живее в Измир, Турция. “В този край съм за първи път, но ми са известни вашите пернишки пленери. По-рано съм била на още един, но тогава бях сама. Този път сме заедно, с моя съпруг, който също е художник. Той е възхитен от природната красота и красотата на града, която успяхме да видим”, сподели Айнур Махмудова-Каплан. Темата, към която тя се придържа, когато рисува е свързана с жената. По време на арт пленера художничката не се е придържала към тази тема, а се е вдъхновила от есенните пейзажи край язовира.

Художникът Христо Николов от Пловдив е доволен от организацията за творческия форум. “Получихме чудесни бои, платна, условия за работа и работиме. Обстановката е предразполагаща към творчество. Пейзажът е хубав, това предполага да направим хубави работи. С най-голямо удоволствие бих се върнал тука”, каза Христо Николов. С картините си от пленера творецът показва различни степени на есенния сезон. “Това е “Есен 1”, тоест когато започват листата по-малко да пожълтяват. А тук вече е “Есен 2″, където всичко е много красиво, оцветено в страхотни топли цветове – червени, оранжеви, изобщо голяма красота е природата. Тези две картини са така да се каже отражение на есента в различните степени на развитие”, каза художникът и добави, че се опитва да улови веселият тон от есенния сезон.

Антон Гошев от Благоевград, който е работил като граничар в близък до област Перник район, рисува нови вътрешни пространства, които са пречупени през натурата на Брезнишкия край. “Тука не бях идвал. Бил съм граничар в тоя край – Трекляно, Драгойчица, но това е друго. В Пернишкия регион не съм идвал, така на запад от Перник. Ще се окаже, че е доста красиво и спокоен пейзажа – планинско-равнинен”, каза Антон Гошев. В своите картини от пленера творецът е вложил и елементи, които е видял на язовира. Неговата цел е всеки, който гледа картините му, да види тези елементи по своя си начин.

Максим Маринов от Габрово също за първи път участва в този пленер и е приятно изненадан от обстановката и неговите колеги. Той се опитва чрез творбите си да покаже нежност. “Една картина трябва да е красива. Това за мен е едно от първите неща – да е красива една картина. Наистина преследвам красотата. Нещо, което да е красиво, да дава настроение на хората, положителни емоции. И всичко най, което е положително. Тук има една черешова градина, много стара. Може би са на 50 години тези череши, някои са изсъхнали. Вижда се, че съм нарисувал две череши в едър план и три-четири в далечината. Отзад е езерото и тръстиките”, каза Максим Маринов.

Изложба с нарисуваните по време на пленера картини ще бъде открита на 10 октомври в пернишката глаерия “Кракра”.

Разгледайте снимки от обстановката по време на арт пленера на язовир “Слаковци”:

Виж също...

Loading...