Африканска чума по свинете в област Перник: Проби от диви свине, отстреляни в региона и още 21 области на страната показаха наличието на заразата

От началото на ловния сезон за групов лов на диви свине (1 октомври) до днес, 7 октомври, в лабораториите към Българската агенция по безопасност на храните са изследвани 400 проби за установяване на вируса на Африканска чума по свинете. От тях положителен резултат е отчетен в 24 проби, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните.

От началото на годината са постъпили над 3 400 проби за лабораторен анализ, при което са установени 360 положителни диви свине.

Засегнатите области са Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Хасково, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Шумен, Сливен, Смолян, София-град, София-област, Стара Загора, Търговище, Ямбол и Русе.

В Европейският съюз от началото на 2022 година са установени 5 523 случая на заболяването сред дивата популация.

От Българска агенция по безопасност на храните напомнят, че лабораторното изследването за наличие на Африканска чума по свинете при лов на диви свине е задължително. С цел опазване на здравето на хората се извършва изследване и за Трихинелоза.

Виж също...

Loading...