Петковден – духовният празник на Брезник: Как брезничани и гости на града ще честват специалния ден – ПРОГРАМА

Представяне на филм, изложба и църковни служби са предвидени за отбелязването на Петковден – духовния празник на град Брезник, научи Zapadno.com.

Кулминацията на събитията по отбелязването на празника ще е в дните 13 и 14 октомври. В навечерието на Петковден, 13 октомври, в изложбена зала “Военен клуб” към Общински исторически музей-Брезник ще бъде показан филм за изложбата на градско облекло от края XIX век и началото на XX век “Традиция и модерност”, както и награждаване на участници и партньори в проекта с експозицията-ревю. Събитието ще стартира в 14:30 часа. Час и половина по-късно, в 16:00 часа, в малкия салон на брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870” ще бъде открита изложба-живопис на художниците Богомил Благоев и Георги Кьосев. Събитията в този ден ще приключат с бдение в храм “Света Петка”, което ще стартира в 18:00 часа.

На 14 октомври от 9:30 часа в храм “Света Петка” ще бъде отслужена тържествена литургия, а в 11:00 часа ще се извърши водосвет. От 11:30 часа в двора на храма ще се раздава курбан за здраве и благоденствие.

Честването на духовния празник на град Брезник се организира от Община Брезник, Църковното настоятелство на храм “Свети Петка”, Общински исторически музей-Брезник и народно читалище “Просвещение-1870”.

Виж също...

Loading...