Под купола на брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец” се предвижда да бъдат изобразени най-великите християнски празници – СНИМКИ

Изографисването на храм-паметника “Свети Георги Победоносец” в град Брезник продължава и по време на ремонта, който се извършва на покрива. Местата, където е имало течове от покрива, ще бъдат изографисани след ремонта, предаде репортер на Zapadno.com.

Преди около 10 години храмът бе реновиран, но пропуски при тогавашния ремонт по покрива, предизвикаха течове в светата обител. “Тъй като при изпълнението на основния ремонт са допуснати някакви грешки, които са позволили на водата да намира своя път и да се появят течове. През годините са се опитали да санират тези течове, но неуспешно. Наложи се намерим средства чрез Софийската митрополия, които да вложим за санирането на тези течове, тъй като изографисването не може да продължи без да се санират течовете. Има още работа по покрива, но в крайна сметка ние рисуваме там, където няма течове. Предвидили сме това, докато не бъде саниран самият теч, да не рискуваме и да не започваме. След като бъдат санирани течовете, ще трябва да мине известен период, за да изчезне влагата”, каза отец Михаил.

Изографисани са западната и източната стена на храма. Средствата са изографисването са събрани и продължават да се набират от дарения, институции и частни дарители. По време на изографисването службите и духовните събития в храма продължават да се извършват.

Фреските се изобразяват от художника от Перник Красимир Асенов, който е работил и в други храмове, манастири и параклиси в областта, други региони на страната и чужбина. В момента той работи по изографисване на колоните в храма. При работата се влагат качествени материали, за да издържат на времето. Художникът се надява работата му да бъде оценена от поколенията. Разликата между светската и духовната живопис не е голяма, но втората се извършва по строго определени правила, казва творецът. “Има различни стилове. В последно време е възстановения така наречен “византийски стил”. Старая се да го наподобявам. Доколко се справям не знам”, каза Красимир Асенов и добави: “Приел съм предизвикателството да направя това, което мога. Иначе дали ще бъде дълго вечно зависи от поколенията. Като трайност на материалите – да, това мога да гарантирам. Като стойност всичко е въпрос на оценка от поколенията”, каза още художникът.

Изографисването на тавана на храма се предвижда да бъде извършено накрая. “Мога да разкрия малко от бъдещия проект. Ще остане място за най-великите християнски празници, като Възкресение, Възнесение, Рождество, Цветница и всички други. Всички тези големи празници ще намерят място именно под купола на храма, а другите ще бъдат долу”, каза отец Михаил.

Дарения се събират на касата на храма, в електронната платформа за набиране на средства: https://platformata.bg/bg/kauzi/1726:3/details/campaign.html или по банков път. Прочетете още по темата в публикацията: Брезнишкият храм “Свети Георги Победоносец” получи вълна от подкрепа с дарения за изографисването му, събират се средства за довършването на свети сцени по стените.

Разгледайте още актуални снимки от изографисването на храма-паметника в Брезник:

Виж също...

Loading...