Храмът в село Гърло събра множество духовници за обновлението си, Белоградчишкият епископ Поликарп благодари на всички, които са се потрудили за ремонта

В края на месец септември, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, посети брезнишкото село Гърло и извърши обновление на храм “Свети Йоан Рилски Чудотворец”, съобщиха от Софийската света митрополия.

Негово Преосвещенство извърши водоосвещение и чина на обновлението. В празничното моление съслужиха духовният надзорник на Софийска епархия архимандрит Евтимий, игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор, йеромонах Спиридон, енорийският свещеник на село Гърло иконом Константин Стойчев, протойерей Костадин Тренев и йеродякон Поликарп.

Храмът “Свети Йоан Рилски Чудотворец” е ремонтиран по европейска програма през 2015 гоидина, но средствата не са били достатъчни, затова на 21 април 2021 година Министерски съвет отпусна средства за довършването на строително-ремонтните дейности по храма.

След водоосвещението и обновлението на храма епископ Поликарп произнесе слово, в което изказа благодарност на всички, които са се потрудили за ремонта на църквата и нейното благолепно въздигане, и поменавайки ги поименно им пожела Бог да ги благослови и изпълни дните им с радост, мир и благоденствие, както и пожела техният пример да бъде заразителен за обществото.

Епископът поздрави всички присъстващи на празничното богослужение от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела да се радват на обновения храм и да бъде той на всички жители и гости за духовен пристан и единение с Бога.

Всички присъстващи минаха и бяха поръсени от епископ Поликарп със светена вода за здраве и благословение.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...