88-годишната Кръстанка Стефанова от Гърло – жената, която повече от 30 години е полагала грижи за храма в селото

Повече от 30 години за храм “Свети Йоан Рилски Чудотворец” в брезнишкото село Гърло се е грижила само местната жителка Кръстанка Стефанова, която е на 88 години, съобщи пернишкият телевизионен канал “Струма“.

Допреди няколко години в грижите за светата обител помагал и съпруга на Кръстанка Стефанова, който вече е покойник. И след неговата смърт всеотдайната жителка продължила да полага грижи за храма. “Поддържах църквата. Идвах от време на време. Изметем, запалим по една свещичка. След това откраднаха камбаната. Викаха ме у Перник да кажа кой може да е. Ама такова беше времето, че движеха се и помаци, движеха се и всекакви. Нищо не можах да кажем по тоя въпрос. Едни вярват, други не вярват. Не мога да ви кажем. Аз съм православна християнка, кръщавана съм. Венчаваха ме тука”, разказа Кръстанка Стефанова по канал “Струма”.

Наскоро храмът е бил обновлен в присъствието на множество духовници. Прочетете още по темата в публикацията: Храмът в село Гърло събра множество духовници за обновлението си, Белоградчишкият епископ Поликарп благодари на всички, които са се потрудили за ремонта.

Кадър: канал “Струма”

Виж също...

Loading...