Документи за земи на фамилия в Брезнишки извор са откупени от Регионален исторически музей-Перник и показват аспекти от историята на селото

Историкът от Регионален исторически музей-Перник Венцислава Крумова представи данни от проучване след извършена теренна работа край брезнишкото село Брезнишки извор. Данните историкът представи в доклад, който бе част от четвъртата национална научна конференция “Общество, Култура, Образование” в Общински исторически музей-Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Документи, по които историкът Венцислава Крумова е работила, доказват, че в началото на XX век училището в село Брезнишки извор е работило. Това опровергава информация в интернет, според която селото се създава около 1920-та година. Документите са откупени от дама, която е свързана със селото и ги е предложила на Регионален исторически музей-Перник. Колекцията от оригинални документи представлява 42 броя турски тапии (документи), нотариален акт за право на собственост върху недвижим имот и договор за продажба на недвижим имот. Документите показват и факти от миналото на селото от края на XIX и началото на XX век. Те представят три исторически периода – османски период, новата и най-новата история на България.

Дамата, предложила документите на музея, е наследничка на земеделец от Брезнишки извор. В документите са описани 180 декара земя в селото, като владението на тези имоти е регистрирано с нотариален акт от 5 ноември 1923 година. В документа са изброени 39 имота, сред които къща и ливади.

Докладът на историка Венцислава Крумова може да бъде прочетен в том IV на сборника “Известия на Общински исторически музей-Брезник. Общество, Култура, Образование”, който брезнишкият музей предстои да издаде.

Виж също...

Loading...